ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλοαγγειακή αντίσταση: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο καθώς γερνάτε και πώς θα το σταματήσετε

Η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της οξύνοιας στους ηλικιωμένους καθώς γερνούν, αποκάλυψε νέα μελέτη.

Εγκεφαλοαγγειακή αντίσταση: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο καθώς γερνάτε και πώς θα το σταματήσετε

Τουλάχιστον μισή ώρα ζωηρού περπατήματος ή τζόκινγκ τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα τόνωσε τη ροή του αίματος μέσα και έξω από τον εγκέφαλο σε μικρή ομάδα ηλικιωμένων, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Rong Zhang, διευθυντής του αγγειοεγκεφαλικού εργαστηρίου στο Ινστιτούτο για την Άσκηση και την Περιβαλλοντική Ιατρική, μια συνεργασία του UT Southwestern και του Γενικού Νοσοκομείο του Ντάλας στο Τέξας.

«Η ένταση της άσκησης ήταν παρόμοια με αυτή όταν βιάζεσαι να φτάσεις σε μια συνάντηση και έχεις καθυστερήσει 10 λεπτά», είπε ο Zhang. «Περπατάς γρήγορα και νιώθεις ότι λαχανιάζεις» διευκρίνισε.

Ο εγκέφαλος απαιτεί περίπου το 20% της συνολικής ροής αίματος του σώματος για να διατηρήσει τη λειτουργία του, είπε.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το αίμα δεν κυκλοφορεί το ίδιο ελεύθερα με πριν μέσα και έξω από τον εγκέφαλο, μια κατάσταση που ονομάζεται εγκεφαλοαγγειακή αντίσταση.

Λιγότερη ροή αίματος σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, είπε ο Zhang.

Συνεπάγεται επίσης συσσώρευση τοξινών, καθώς η μείωση της ροής του αίματος δυσκολεύει την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών που παράγονται από τον υψηλό μεταβολισμό του εγκεφάλου.

askisi-makrozoia.jpg

Για να εξετάσουν αν η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή ροή αίματος στον εγκέφαλό τους, ο Zhang και οι συνεργάτες του μελέτησαν επί ένα χρόνο 72 άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών.

Οι μισοί αποτέλεσαν την ομάδα της αερόβιας άσκησης και οι άλλοι μισοί την ομάδα ελέγχου που έκαναν διατάσεις και ασκήσεις τόνωσης.

Τα μέλη της ομάδας αερόμπικ έκαναν τρεις ημίωρες προπονήσεις την εβδομάδα, τις οποίες σταδιακά αύξησαν σε τέσσερις ή πέντε διάρκειας έως και 40 λεπτών.

Μετά από ένα χρόνο άσκησης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τομογραφίες εγκεφάλου και άλλες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο καλά έρεε το αίμα μέσα και έξω από τον εγκέφαλό τους.

Στα μέλη της ομάδας της αεροβικής, φάνηκε σημαντική βελτίωση στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που δεν έγινε για την ομάδα ελέγχου.

Αυτή η βελτίωση της ροής του αίματος, οδηγεί σε βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, είπε ο Δρ. Donn Dexter, νευρολόγος στην κλινική Mayo και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Τα δεδομένα για τη συμβολή της άσκησης στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων είναι καλά τεκμηριωμένα», είπε ο Dexter.

Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης σε οποιαδήποτε ηλικία, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 60 ετών, είπε ο Zhang.

«Η άσκηση πρέπει να είναι συνήθεια για όλη σας τη ζωή. Ποτέ δεν είναι αργά. Οι έρευνες δείχνουν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι και για τον εγκέφαλο. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να κατανοήσουν οι άνθρωποι».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Physiology.