ΥΓΕΙΑ

Έχω μυωπία: Μπορώ να κάνω επέμβαση καταρράκτη;

Ο καταρράκτης είναι μία από τις συχνότερες οφθαλμικές παθήσεις στον κόσμο.

Έχω μυωπία: Μπορώ να κάνω επέμβαση καταρράκτη;

Στη διάρκεια της ζωής μας, ο φυσικός φακός του ματιού που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του, αρχίζει σταδιακά να χάνει τη διαύγειά του. Η αδιαφάνεια αυτή είναι η έναρξη του καταρράκτη, ο οποίος όμως διαγιγνώσκεται όταν το θόλωμα του φυσικού φακού αρχίζει να προκαλεί συμπτώματα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Αυτό συνήθως παρατηρείται σταδιακά στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Κύρια συμπτώματα

Συνήθη συμπτώματα είναι η μειωμένη μακρινή ή κοντινή όραση, η εξασθένηση στην αντίληψη των χρωμάτων, το θάμπος και η μείωση της ευαισθησίας των αντιθέσεων σε φωτεινό περιβάλλον.

Επίσης η εμφάνιση ή η επιδείνωση της μυωπίας, λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα (όπως ακτίνες γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατά τη βραδινή οδήγηση).

Πότε πρέπει να χειρουργείται;

Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Αν ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορεύει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (π.χ. οδήγηση αυτοκινήτου), τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί. Εκτός από τις γενικές εξετάσεις χρειάζεται και μια μέτρηση των διαστάσεων του οφθαλμού με ειδικό μηχάνημα υπερήχων ή τη νεότερη οπτική βιομετρία για τον προσδιορισμό του ενδοφακού που θα εμφυτευθεί. Ο καταρράκτης είναι μια νόσος που θεραπεύεται και οι ασθενείς θα πρέπει έγκαιρα να την αντιμετωπίζουν. Αν κάποιος δε χειρουργήσει τον καταρράκτη, μπορεί να αναπτύξει υψηλή πίεση και να χάσει το φως του.

Μυωπία και επέμβαση διόρθωσης καταρράκτη

Μελέτες έχουν δείξει πως η επέμβαση καταρράκτη σε ασθενείς με υψηλού βαθμού μυωπία, συσχετίζεται μετεγχειρητικά με αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μία στις 100, ενώ στους ασθενείς με καταρράκτη χωρίς μυωπία είναι μία στις 500.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μία δυνητικά σοβαρή κατάσταση, η οποία συμβαίνει απότομα και απαιτεί επείγουσα επεμβατική αντιμετώπιση. Όταν εκδηλωθεί, ο ασθενής μπορεί να «βλέπει» ξαφνικές λάμψεις ή αστραπές (φωταψίες) ή «μυγάκια» ή κινούμενα στίγματα μέσα στο οπτικό του πεδίο (μυιοψίες). Μπορεί επίσης να παρουσιάσει θόλωση ή απώλεια της όρασης σε ένα μέρος του οπτικού πεδίου (σαν να έχει πέσει μπροστά του μία σκούρα κουρτίνα).

Αν έχετε υψηλού βαθμού μυωπία και προγραμματίζετε επέμβαση καταρράκτη, ο οφθαλμίατρός σας θα σας ενημερώσει αναλυτικά για το ενδεχόμενο αυτό και την πρόληψη που απαιτείται.