ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Ποιος ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει διαφορές στα μικροβιώματα του εντέρου των ατόμων με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα / σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS) σε σύγκριση με αυτά των ανθρώπων που δεν έχουν το σύνδρομο.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Ποιος ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται -μεταξύ άλλων- από ανεξήγητη εξουθενωτική κόπωση, γνωστική δυσλειτουργία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες στο Κέντρο Λοιμώξεων και Ανοσίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, προσπάθησαν να κατανοήσουν τη βιολογία της νόσου προκειμένου να αναπτύξουν αποτελεσματικά μέσα για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψή της.

Διεξήγαγαν μεταγονιδιωματικές και μεταβολομικές αναλύσεις δειγμάτων κοπράνων 106 πασχόντων από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και 91 υγιών ατόμων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν διαφορές στην ποικιλότητα, τον αριθμό, τις λειτουργικές βιολογικές οδούς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των βακτηρίων.

Τα βακτήρια του εντέρου Faecalibacterium prausnitzii και Eubacterium rectale, τα οποία υπάρχουν φυσιολογικά σε αφθονία και προάγουν την υγεία, ήταν λιγότερα σε όσους έπασχαν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Και για τις δύο κατηγορίες βακτηρίων, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ανεπαρκή ικανότητα σύνθεσης βουτυρικού, του κύριου καύσιμου για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, στους πάσχοντες από το σύνδρομο. Η αφθονία των βακτηρίων Faecalibacterium prausnitzii συσχετίστηκε αντιστρόφως με τη σοβαρότητα της κόπωσης.

Το άλλο είδος που βρέθηκε να είναι μειωμένο στους πάσχοντες από χρόνια κόπωση, ήταν το C. secundus, μια κατηγορία βακτηρίων που παράγουν οξικό άλας, το οποίο χρησιμοποιείται από βακτήρια που παράγουν βουτυρικό.

Άλλα εννέα είδη βρέθηκαν σε χαμηλότερο αριθμό στους πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του C. bolteae που σε άλλες έρευνες έχει συσχετιστεί με την κόπωση στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα βακτήρια R. gnavus έχουν συσχετιστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

«Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια περίπλοκη οικολογική κοινότητα στην οποία λαμβάνουν χώρα ποικίλες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών που μπορεί να είναι ωφέλιμες ή επιβλαβείς. Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη αλληλεπίδραση των βακτηριακών ειδών σε αυτό το σύστημα», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Brent Williams, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe.