ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Βοηθά στην αντιμετώπιση του άσθματος;

Το άσθμα είναι μία νόσος που επηρεάζει τους πνεύμονες και την αναπνοή. Οι ασθενείς με άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν κρίσεις μετά την έκθεση σε συγκεκριμένους ερεθιστικούς παράγοντες.

Βιταμίνη D: Βοηθά στην αντιμετώπιση του άσθματος;

Η αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει την αποφυγή αυτών των παραγόντων και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Μεγάλη ανάλυση του 2016 είχε δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί πιθανώς να προστατεύσει από τις κρίσεις άσθματος.

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία λαμβάνουμε από την έκθεση στον ήλιο, μέσω της διατροφής ή από συμπληρώματα. Η βιταμίνη εμπλέκεται στην υγεία των οστών, την ανάπτυξη των μυών και το μεταβολισμό του ασβεστίου, μεταξύ άλλων.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της βιταμίνης D αυξάνεται όλο και περισσότερο καθώς διάφορες μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η ενεργή μορφή της βιταμίνης μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και να ενισχύσει την παραγωγή ανοσιακών κυττάρων.

Είναι ήδη γνωστό ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στη διατήρηση της υγείας αν και δεν είναι σαφές μέσω ποιων μηχανισμών παίζει ρόλο στην πρόληψη πολλών παθήσεων.

Η βιταμίνη D εξετάζεται επίσης ως προς τη χρησιμότητά της σε διάφορες άλλες νόσους, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα και η καρδιαγγειακή νόσος.

Νέα έρευνα διερεύνησε αν η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του άσθματος και συγκεκριμένα αν μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα ή τη συχνότητα των κρίσεων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 20 διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με placebo μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 2.225 ασθενείς με άσθμα.

Αν και υπήρχε μία μελέτη που διαπίστωσε ότι η καλσιδιόλη (μία πρόδρομη μορφή της βιταμίνης D) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του άσθματος, η πλειοψηφία των ερευνών που εξετάστηκαν στην παρούσα ανάλυση δεν διαπίστωσαν οφέλη για τους ασθενείς. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα της νέας αυτής ανάλυσης έρχονται σε αντίθεση με αυτά της ανάλυσης του 2016.

«Η ανάλυσή μας κατέληξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προσφέρουν οφέλη στην πρόληψη των κρίσεων ή στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Προφανώς και οι δύο παραπάνω αναλύσεις είχαν διάφορους περιορισμούς οι οποίοι καθιστούν σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το ρόλο της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση του άσθματος.

Για παράδειγμα, στην πιο πρόσφατη από τις αναλύσεις δεν εξετάστηκε κανένας ασθενής με σοβαρό άσθμα, ενώ αποκλείστηκαν και οι ασθενείς με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πριν τη λήψη των συμπληρωμάτων. Κατά συνέπεια, δεν είναι σαφές αν τα συμπληρώματα μπορεί να ωφελήσουν τους παραπάνω ασθενείς.

Προφανώς, αν παίρνετε ήδη συμπληρώματα βιταμίνης D δεν θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη τους με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, καθώς η βιταμίνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cochrane Database of Systematic Reviews.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ