ΥΓΕΙΑ

Δίαιτα Harvard: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα για να μειώσουν το βάρος τους, να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Δίαιτα Harvard: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Νέα έρευνα μελέτησε τέσσερις διαφορετικές δίαιτες προκειμένου να διαπιστώσει αν κάποια από αυτές μπορεί να προσφέρει οφέλη αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής.

Οι δίαιτες που εξετάστηκαν ήταν η Μεσογειακή (Alternate Mediterranean Diet), η δίαιτα MyPlate, η δίαιτα Healthful Plant-Based Diet Index και η δίαιτα Harvard.

Από τις αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι όλες οι παραπάνω δίαιτες συνδέθηκαν με 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Όσοι ακολούθησαν τις παραπάνω δίαιτες μείωσαν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και παθήσεων του αναπνευστικού.

Η δίαιτα Harvard μοιάζει αρκετά με τη δίαιτα MyPlate, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2011. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τη δίαιτα MyPlate, το κάθε γεύμα θα πρέπει να αποτελείται κατά 50% από φρούτα και λαχανικά, 25% από τρόφιμα ολικής αλέσεως και 25% από πρωτεΐνες. Στη δίαιτα Harvard, αν και ισχύει η παραπάνω αναλογία, οι μερίδες των λαχανικών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από αυτές των φρούτων.

Μία άλλη διαφορά ανάμεσα στις δύο δίαιτες αφορά την κατανάλωση λιπαρών και γαλακτοκομικών. Στη δίαιτα MyPlate κάθε γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται με μία μερίδα γαλακτοκομικών, ενώ στη δίαιτα Harvard τα γαλακτοκομικά έχουν αντικατασταθεί με νερό, τσάι ή καφέ.

Η διαφοροποίηση αυτή στη δίαιτα Harvard έχει γίνει γιατί έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Τέλος, στη δίαιτα Harvard προτείνεται η κατανάλωση μέτριας ποσότητας υγιεινών λιπαρών, π.χ. ελαιόλαδου.

Η δίαιτα Harvard έχει συνδεθεί με μία σειρά θετικών επιδράσεων στην υγεία.

Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, υψηλής χοληστερόλης και υπέρτασης. Βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους.

Τα παραπάνω οφέλη πιθανώς συνδέονται με τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και κορεσμένων λιπαρών.

Ο όρος «δίαιτα» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μία προσέγγιση που έχει ως στόχο την απώλεια βάρους. Η δίαιτα Harvard έχει αναπτυχθεί με σκοπό την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής.

Είναι πλούσιας σε καλούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, καλά λιπαρά και φυτοχημικές ουσίες. Επιπλέον, προβλέπει τον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και χοληστερόλης.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.