ΥΓΕΙΑ

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα οφέλη τους για την ακοή

Η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να αποτρέψει την απώλεια ακοής καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα οφέλη τους για την ακοή

Τα χαμηλά επίπεδα εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) συνδέονται με απώλεια ακοής στη μέση και προχωρημένη ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα που θα παρουσιαστούν σε συνεδρίαση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στη Βοστώνη.

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι με υψηλότερα επίπεδα DHA, είχαν 8% έως 20% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής που σχετίζονται με την ηλικία από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα DHA, είπαν οι ερευνητές.

«Τα ζωικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη μητέρα, μεταβάλλει την ανάπτυξη της ακοής των απογόνων και ότι η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να προστατεύει τον κοχλία και να μειώσει την εξέλιξη της απώλειας ακοής», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michael McBurney από το Ινστιτούτο Ερευνών Λιπαρών Οξέων στη Νότια Ντακότα και επίκουρος καθηγητής ανθρώπινης υγείας και διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο του Καναδά.

«Βρήκαμε ότι οι συγκεντρώσεις DHA στο αίμα συνδέονται αντιστρόφως με την απώλεια ακοής», είπε.

Η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα DHA εμποδίζουν την απώλεια ακοής, παρά μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση, είπε ο McBurney.

Τα ευρήματα εμπλουτίζουν τα υπάρχοντα στοιχεία για τη σημασία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του DHA για την προστασία από τη μείωση της ακοής που σχετίζεται με τη γήρανση, σημείωσε.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και σε συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο.

«Τα ευρήματά μας δεν δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα DHA στο αίμα προκαλούν απώλεια ακοής. Εμπλουτίζουν όμως τα υπάρχοντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το DHA μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας της ακοής» πρόσθεσε.

Ο McBurney και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 115.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών που ήταν μέλη της U.K. Biobank.

Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να μην αναφέρουν προβλήματα ακοής, σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα DHA.

Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν επίσης 11% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έχουν δυσκολία στην κατανόηση συνομιλιών όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα DHA.

Δεν είναι σαφές πώς το DHA μπορεί να προστατεύσει την ακοή. Ωστόσο, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων στο έσω αυτί ή να μειώσουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε δυνατούς θορύβους, χημικές ουσίες ή λοιμώξεις, προστατεύοντας έτσι από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ή η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα DHA, είπε ο McBurney.

Αν επιλέξετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα, αναζητήστε την περιεκτικότητα σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και DHA στην ετικέτα, σημειώνει.

Πηγή: healthday.com