ΥΓΕΙΑ

Γλουτένη: Οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά.

Γλουτένη: Οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο

Προστίθεται επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην περιφερική φλεγμονή στο γαστρεντερικό και το εντερικό νευρικό σύστημα.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι η γλουτένη του σιταριού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο ποντικιών.

Η πρόσφατη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία έδειξε ότι η γλουτένη που προστίθεται σε μια δίαιτα χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκαλεί φλεγμονή στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον μεταβολισμό.

Τα αστροκύτταρα και τα μικρογλοία είναι δύο τύποι ανοσοποιητικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Είναι παρόμοια με τα μακροφάγα, τα οποία βρίσκονται στο αίμα και παίζουν ρόλο στη φλεγμονή. Η υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεταβολικών λειτουργιών που ελέγχουν το βάρος και το σάκχαρο στο αίμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρα Alexander Tups, «ο εγκέφαλος έχει δύο τύπους ανοσοκυττάρων παρόμοια με τα μακροφάγα στο αίμα. Αυτά ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοία. Βρήκαμε ότι η γλουτένη καθώς και διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυξάνουν τον αριθμό αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η επίδραση της γλουτένης που προστέθηκε σε μια κανονική δίαιτα αύξησε τον αριθμό των κυττάρων στον ίδιο βαθμό, όπως αν τα ποντίκια τρέφονταν με πολλά λιπαρά. Όταν προστέθηκε γλουτένη στην διατροφή με τα πολλά λιπαρά, ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο».

Ο Tups σημείωσε ότι τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν αρκετούς κοινούς παράγοντες φυσιολογίας.

«Τα ποντίκια έχουν παρόμοιο κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό η ίδια φλεγμονή που βρήκαμε στα ποντίκια να μπορεί να εμφανιστεί και στον άνθρωπο», είπε.

Αναφορικά με το εύλογο ερώτημα που τίθεται, αν πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γλουτένη, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

«Δεν λέμε ότι η γλουτένη είναι κακή για όλους. Εάν τα άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη την κόψουν τελείως, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν φρέσκα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν συχνά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neuroendocrinology.