ΥΓΕΙΑ

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής τραχήλου: Τι είναι & ποιος ο ρόλος της στοματικής υγείας

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής τραχήλου (ΑΚΚΤ) αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη επίπτωση και υψηλή θνητότητα.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής τραχήλου: Τι είναι & ποιος ο ρόλος της στοματικής υγείας

Ο κίνδυνος ανάπτυξής του επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση με συγκεκριμένους ιούς, αλλά και από τη γενετική προδιάθεση του ασθενούς.

Η ανάπτυξη του ΑΚΚΤ αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί τη συσσώρευση πολλαπλών και διαδοχικών γενετικών και επιγενετικών αλλοιώσεων, όπως αντανακλάται κλινικά από τη συχνή προΰπαρξη προκαρκινικών εξεργασιών του βλεννογόνου.

Η πρόγνωση του ΑΚΚΤ εξακολουθεί να είναι δυσμενής, καθώς το 50% των ασθενών κατά τη στιγμή της διάγνωσης εμφανίζει ήδη απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Η πενταετής επιβίωση δεν υπερβαίνει το 50%, κυμαινόμενη ευρέως ανάλογα με το χρόνο διάγνωσης και συνεπώς το στάδιο της νόσου, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως την εμπλοκή ή όχι του HPV.

Επίσης, τόσο η χειρουργική θεραπεία του ΑΚΚΤ όσο και η ακτινοθεραπεία
και η χημειοθεραπεία έχουν σοβαρές επιπτώσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες με ταυτόχρονη μείωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για τους ασθενείς με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής τραχήλου, η καλή στοματική υγεία σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση.

Οι ερευνητές στο Lineberger Comprehensive Cancer Center στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έκαναν ανάλυση τεσσάρων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 2.449 ασθενείς με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής τραχήλου για να εξετάσουν την κακή στοματική υγεία ως προγνωστικό παράγοντα.

Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για την περιοδοντική νόσο, τη συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών, τη χρήση στοματικού διαλύματος, τον αριθμό των φυσικών δοντιών και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια των 10 ετών πριν από τη διάγνωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν καλύτερη συνολική επιβίωση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φυσικά δόντια (αναλογίες κινδύνου, 0,81 και 0,88 για 10 έως 19 και ≥20 δόντια, αντίστοιχα) και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο (αναλογία κινδύνου, 0,77 για περισσότερες από πέντε επισκέψεις).

Οι ασθενείς με υποφαρυγγικό και/ή λαρυγγικό και μη καθορισμένο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου είχαν την πιο έντονη αντίστροφη συσχέτιση με τα φυσικά δόντια.

Οι ασθενείς με στοματοφαρυγγικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής τραχήλου είχαν την πιο έντονη συσχέτιση με συχνές οδοντιατρικές επισκέψεις.

Δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις με την επιβίωση για αιμορραγία των ούλων που αναφέρθηκε από τον ασθενή, βούρτσισμα δοντιών και αναφορά χρήσης στοματικού διαλύματος.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον ρόλο της διατήρησης της στοματικής υγείας όχι μόνο για την αποφυγή ανεπιθύμητων εκβάσεων που σχετίζονται με τη θεραπεία, όπως η οστεονέκρωση της γνάθου, αλλά και ως δυνητικά ανεξάρτητη προγνωστική παράμετρο για ασθενείς με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.