ΥΓΕΙΑ

Ουλίτιδα: Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την υγεία των ούλων

Ένα νέο πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής διαπίστωσε βρετανική μελέτη 

Ουλίτιδα: Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την υγεία των ούλων

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία είναι γνωστά και εκτείνονται από τις καρδιακές παθήσεις έως ορισμένους τύπους καρκίνου. Τώρα, μία νέα μελέτη προσθέτει στη λίστα ένα ακόμη πλεονέκτημα: τη βελτίωση της υγείας των ούλων.

Η στοματική υγεία έχει αντίκτυπο στη συνολική υγεία. Η ουλίτιδα, γνωστή και ως περιοδοντίτιδα, έχει συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Στη νέα μελέτη του King's College London, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Periodontology», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι έχουν καλύτερη υγεία των ούλων και χαμηλότερα ποσοστά ουλίτιδας και φλεγμονής.

Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 200 νοσοκομειακοί ασθενείς στη Βρετανία, για τους οποίους έγιναν οδοντιατρικές εξετάσεις και λήφθηκαν δείγματα αίματος. Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.

Periodontal-Gingivitis-Gums-Disease

Όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα, ασθενείς των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε τρόφιμα, όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών δεικτών. Αντίθετα, τα άτομα που δεν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή έτειναν να έχουν πιο σοβαρή ουλίτιδα, ειδικά αν κατανάλωναν συχνά κόκκινο κρέας. Σε αυτούς οι ερευνητές παρατήρησαν επιπλέον υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.

Συγκεκριμένα, τα άτομα των οποίων οι διατροφικές συνήθειες έμοιαζαν πολύ με τη μεσογειακή διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των φλεγμονωδών δεικτών, γνωστών ως ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μια ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την ουλίτιδα και τη συστηματική φλεγμονή», δήλωσε ο Giuseppe Mainas, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής στο King's College London.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews)