ΥΓΕΙΑ

Σπλαχνικό λίπος: Πώς συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Σπλαχνικό λίπος: Πώς συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου

Νέα μεγάλης κλίμακας έρευνα σε υγιείς μεσήλικες, έδειξε ότι το αυξημένο σπλαχνικό λίπος προέβλεπε την ατροφία του εγκεφάλου σε μαγνητικές τομογραφίες, ιδίως στις γυναίκες.

«Η μελέτη δείχνει ότι το υπερβολικό λίπος είναι κακό για τον εγκέφαλο και χειρότερο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Cyrus Raji, από το Ινστιτούτο Ακτινολογίας Mallinckrodt του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ των τύπων λίπους (σπλαχνικό και υποδόριο) και του όγκου του εγκεφάλου δήλωσε ο Raji.

Οι ερευνητές υπέβαλαν 10.000 υγιείς ενήλικες ηλικίας 20-80 ετών (μέσης ηλικίας 52,9 ετών, άνδρες σε ποσοστό 53%) σε μαγνητική τομογραφία όλου του σώματος.

Αξιολόγησαν τις αναλύσεις των τύπων κοιλιακού λίπους και των όγκου του εγκεφάλου τους με βάση την ηλικία και το φύλο τους.

Διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες ποσότητες τόσο σπλαχνικού όσο και υποδόριου κοιλιακού λίπους, συνδέονταν με χαμηλότερο συνολικό όγκο φαιάς και λευκής ουσίας, καθώς και χαμηλότερο όγκο στον ιππόκαμπο, στον μετωπιαίο φλοιό και στους κροταφικούς, βρεγματικούς και ινιακούς λοβούς.

«Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Διαπιστώσαμε ότι τόσο το υποδόριο όσο και το σπλαχνικό λίπος, συνδέονται αρνητικά με τον όγκο εγκεφάλου» δήλωσε ο Raji.

Οι γυναίκες με αυξημένο σπλαχνικό λίπος είχαν πιο ατροφικό εγκέφαλο από τους άνδρες. Είναι δύσκολο ωστόσο να καθοριστούν με ακρίβεια οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων λόγω της έλλειψης προηγούμενων μελετών για το σπλαχνικό λίπος και την απώλεια όγκου του εγκεφάλου.

Η ανάλυση δεν έλαβε υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και οι γενετικές μεταβλητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging and Disease.