ΥΓΕΙΑ

Ένα ζωτικό μέρος του σώματός σας θα συνεχίσει να ζει για χρόνια μετά τον θάνατό σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ελλείψει οξυγόνου στο σώμα, κάποια βακτήρια στρέφονται σε αναερόβιες μεθόδους παραγωγής ενέργειας.

Ένα ζωτικό μέρος του σώματός σας θα συνεχίσει να ζει για χρόνια μετά τον θάνατό σας
Bigstock

Μέσα σε κάθε ανθρώπινο σώμα, ευδοκιμεί μια τεράστια και περίπλοκη κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία σας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Αυτά τα συμβιωτικά μικρόβια βοηθούν στην πέψη, την παραγωγή βιταμινών, την προστασία από λοιμώξεις και διάφορες ζωτικές λειτουργίες. Σε αντάλλαγμα για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, αυτοί οι μικροοργανισμοί, που κατοικούν κυρίως στο έντερο, απολαμβάνουν ένα σταθερό, ζεστό περιβάλλον με σταθερή παροχή τροφής.
Ωστόσο, προκύπτει ένα ερώτημα: τι συμβαίνει με αυτούς τους μικροβιακούς μας “συμμάχους”, όταν πεθαίνουμε;

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στην ενδιαφέρουσα σφαίρα της μεταθανάτιας μικροβιακής ύπαρξης και στον κεντρικό ρόλο τους στην ανακύκλωση του σώματος για να καλλιεργήσει νέα ζωή.

xoma-agrotis-fysi

Μικροβιακή ζωή πέρα από τον θάνατο

Μετά τον θάνατό σας, η καρδιά παύει να κυκλοφορεί πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στο σώμα, ξεκινώντας μια διαδικασία που ονομάζεται αυτόλυση (autolysis). Τα κύτταρα που στερούνται οξυγόνου αρχίζουν να αφομοιώνονται από μόνα τους, με ένζυμα που συνήθως διασπούν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη για ενέργεια ή ανάπτυξη, στοχεύοντας τώρα σε κυτταρικά συστατικά, μεμβράνες, DNA και πρωτεΐνες. Τα προϊόντα διάσπασης που προκύπτουν γίνονται τροφή για εκείνα τα συμβιωτικά σας βακτήρια. Χωρίς τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνεχή παροχή τροφής από το πεπτικό σύστημα, αυτά τα μικρόβια στρέφονται σε αυτήν τη νέα πηγή διατροφής.

Συγκεκριμένα, τα βακτήρια του εντέρου, ιδιαίτερα μια ομάδα γνωστή ως Clostridia, διεισδύουν στα όργανά σας και ξεκινούν τη σήψη: τη διαδικασία αποσύνθεσης του σώματος από μέσα προς τα έξω. Ελλείψει οξυγόνου στο σώμα, τα αναερόβια βακτήρια στρέφονται σε μεθόδους παραγωγής ενέργειας που δεν βασίζονται στο οξυγόνο, όπως η ζύμωση. Αυτές οι διεργασίες είναι εκείνες που παράγουν και τα δύσοσμα αέρια, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της σωματικής αποσύνθεσης.

Από εξελικτικής άποψης, είναι λογικό τα μικρόβια να προσαρμόζονται σε έναν ετοιμοθάνατο ξενιστή. Όπως οι αρουραίοι που φεύγουν από ένα πλοίο πριν αυτό βυθιστεί, έτσι και τα βακτήρια πρέπει σύντομα να εγκαταλείψουν τον ξενιστή τους και να αντέξουν στο εξωτερικό περιβάλλον αρκετό καιρό ώστε να εντοπίσουν έναν νέο ξενιστή για αποικισμό. Η χρήση του άνθρακα και των θρεπτικών συστατικών μέσα στο σώμα τους επιτρέπει να πολλαπλασιαστούν, αυξάνοντας την πιθανότητα τουλάχιστον κάποια από αυτά να επιβιώσουν στο πιο σκληρό περιβάλλον και να βρουν με επιτυχία έναν νέο ξενιστή.

Μικροβιακή “εισβολή”

Όταν ένα νεκρό σώμα θάβεται, τα μικρόβιά του φτάνουν στο έδαφος μαζί με τα υγρά αποσύνθεσης καθώς το σώμα διασπάται. Εκεί συναντούν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, μια ξεχωριστή μικροβιακή κοινότητα μέσα στο έδαφος. Η ανάμειξη δύο διαφορετικών μικροβιακών κοινοτήτων συμβαίνει συχνά στη φύση, με τα αποτελέσματα να εξαρτώνται από παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές αλλαγές και ποια κοινότητα έφτασε πρώτη στην περιοχή.

Τα μικρόβιά σας, προσαρμοσμένα στο σταθερό, ζεστό περιβάλλον μέσα στο σώμα σας με συνεχή παροχή τροφής, αντιμετωπίζουν τώρα τη σκληρή πραγματικότητα της επιβίωσης στο έδαφος, ένα εξαιρετικά μεταβλητό, σπάνιο σε θρεπτικά συστατικά και ποικίλο περιβάλλον. Το έδαφος στεγάζει ήδη μια ακμάζουσα μικροβιακή κοινότητα που είναι έμπειρη στην αποσύνθεση, δυνητικά υπερτερώντας των... νεοφερμένων μικροβίων σας.

Σε αντίθεση με όσα νομίζαμε, έρευνες δείχνουν ότι οι υπογραφές μικροβιακού DNA που σχετίζονται με τον ξενιστή παραμένουν στο έδαφος, στην επιφάνεια και στους τάφους για μήνες ή χρόνια μετά την αποσύνθεση. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν αυτά τα μικρόβια είναι ζωντανά και ενεργά ή απλώς αδρανοποιημένα, περιμένοντας έναν νέο ξενιστή.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτά τα μικρόβια όχι μόνο είναι ζωντανά, αλλά συνεργάζονται και με τα εγγενή μικρόβια του εδάφους στην επιτάχυνση της αποσύνθεσης του σώματος. Σε εργαστηριακά πειράματα, η ανάμειξη του εδάφους με υγρά αποσύνθεσης πλούσια σε μικρόβια που σχετίζονται με τον (νεκρό) ξενιστή αύξησε τα ποσοστά αποσύνθεσης πέρα από αυτά που παρατηρήθηκαν στις εδαφικές κοινότητες.

Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια ενισχύουν τον κύκλο του αζώτου, μια κρίσιμη οικολογική διαδικασία. Διασπώντας σε αμμώνιο μεγάλα μόρια από το σώμα που περιέχουν άζωτο, συμβάλλουν στην ανακύκλωση βασικών θρεπτικών συστατικών στο οικοσύστημα.

manitaria-dasos-mikites

Η επόμενη... γενιά των μικροβίων του σώματός μας

Η ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών από μη ζωντανή οργανική ύλη είναι μια θεμελιώδης διαδικασία σε όλα τα οικοσυστήματα. Στα χερσαία οικοσυστήματα, η αποσύνθεση των νεκρών ζώων τροφοδοτεί τη βιοποικιλότητα και παίζει ζωτικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα.

Τα ζωντανά ζώα συσσωρεύουν θρεπτικά συστατικά και άνθρακα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και τα αποθέτουν σε εντοπισμένα σημεία κατά τον θάνατο. Αυτή η διαδικασία υποστηρίζει έναν μικρόκοσμο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων, της πανίδας του εδάφους και των αρθρόποδων που ευδοκιμούν στα πτώματα. Οι οργανισμοί που τρέφονται με νεκρά ζώα αναδιανέμουν περαιτέρω τα θρεπτικά συστατικά και τα μικρόβια αποσύνθεσης μετατρέπουν οργανικά μόρια από το νεκρό σώμα σε μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους οργανισμούς, υποστηρίζοντας έτσι μια εντελώς νέα ζωή. Είναι σύνηθες να παρατηρούμε την άνθηση της πανίδας κοντά σε ζώα σε αποσύνθεση, κάτι που δείχνει την ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών στο οικοσύστημα.

Η συμβολή των δικών μας μικροβίων σε αυτόν τον κύκλο είναι ένας μικροσκοπικός τρόπος με τον οποίο... δίνουμε ζωή μετά θάνατον.

Συμπέρασμα

Πέρα από τη θνητή ύπαρξή μας, η κληρονομιά των μικροβίων μας παραμένει, καθώς συνεχίζουν να ευδοκιμούν και να συμβάλλουν στον κύκλο της ζωής. Αυτοί οι μικροοργανισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανακύκλωση του σώματός μας, στην τροφική αλυσίδα της νέας ζωής και στην ανάδειξη των περίπλοκων συνδέσεων μέσα στα οικοσυστήματα.