ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο γρίπης: Γυναίκες ή άνδρες έχουν περισσότερες παρενέργειες;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι διαφορές των δύο φύλων στην λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι πιθανώς ένας παράγοντας, όπως και η συμπεριφορά.

Εμβόλιο γρίπης: Γυναίκες ή άνδρες έχουν περισσότερες παρενέργειες;
Bigstock

Οι γυναίκες έχουν συνήθως πιο έντονη αντίδραση στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο από τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ ανέλυσαν δεδομένα από 18 μελέτες σχετικά με τις αντιδράσεις πάνω από 34.000 συμμετεχόντων στο εμβόλιο της γρίπης. Η μελέτη έδειξε ότι εντός επτά ημερών από την λήψη του εμβολίου, οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αντίδραση στο σημείο της ένεσης καθώς και συστηματικές αντιδράσεις όπως πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και πυρετό.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους κινδύνους για διάφορα είδη αντιδράσεων:

  • Ο κίνδυνος για αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης ήταν 29% υψηλότερος για τις νεότερες γυναίκες (ηλικίας 18–64 ετών) και 43% υψηλότερος για τις μεγαλύτερες γυναίκες (ηλικίας 65+) σε σύγκριση με τους άνδρες.
  • Για τις συστηματικές αντιδράσεις, ο κίνδυνος ήταν 25% υψηλότερος για τις νεότερες γυναίκες και 27% υψηλότερος για τις μεγαλύτερες γυναίκες.
  • Για σοβαρές αντιδράσεις (π.χ. υψηλός πυρετός) ο κίνδυνος ήταν περίπου διπλάσιος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Η δρ. Marilou Kiely, που έκανε την έρευνα ως συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, λέει ότι παρόλο που υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων στην ανταπόκριση του εμβολίου, δεν είναι πραγματικά αρκετά μεγάλη για να είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με την μελέτη, ο κίνδυνος ήταν μόνο 115 επιπλέον περιπτώσεις ανά 1.000 εμβολιασμούς για αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης και 74 επιπλέον περιπτώσεις για συστηματικές αντιδράσεις.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες παρενέργειες στο εμβόλιο γρίπης αλλά θα μπορούσαν επίσης να λαμβάνουν και περισσότερη προστασία από αυτό.

“Η υψηλότερη αντίδραση μετά τον εμβολιασμό θα μπορούσε να συσχετιστεί με καλύτερη προστασία”, είπε η δρ. Kiely.

Γιατί οι γυναίκες αντιδρούν περισσότερο στο εμβόλιο γρίπης

Ο δρ. William Schaffner, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, λέει ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά στα αντιγριπικά εμβόλια από τους άνδρες.

Το ένα είναι η κοινωνική, πολιτιστική και συμπεριφορική προσαρμογή των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα για συμπτώματα υγείας, επομένως μπορεί να είναι πιο πιθανό να δώσουν προσοχή στις παρενέργειες του εμβολίου.

Ο δρ. Schaffner είπε ότι “θα μπορούσαν να υπάρχουν και βιολογικοί λόγοι γι' αυτή τη διαφορά στην αντίδραση, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών”.

Για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία είναι υψηλότερα στις γυναίκες, μπορεί να έχουν κάποια σχέση με την αυξημένη απόκριση. Ή ίσως πρόκειται για ανδρικούς βιολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο δρ. Schaffner αναρωτήθηκε εάν η τεστοστερόνη καταστέλλει τις τοπικές αποκρίσεις σε ένα εμβόλιο.

Αλλά και μια μελέτη από το Χάρβαρντ έδειξε ότι το φύλο μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, γενικά, οι γυναίκες “επάγουν ισχυρότερες ανοσοποιητικές λειτουργίες και υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, που αποτελούνται από πιο λειτουργικά αντισώματα, αλλά παρουσιάζουν επίσης περισσότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον εμβολιασμό”.

Διαφορές φύλου έχουν παρατηρηθεί και με άλλα εμβόλια. Οι γυναίκες έχουν αναφέρει ότι έχουν ισχυρότερες αντιδράσεις στα εμβόλια για την COVID-19, κάτι που μπορεί επίσης να αποδοθεί στο ότι το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αντιδραστικό.