ΥΓΕΙΑ

Ποιοι πόνοι και αισθήσεις μαρτυρούν ότι έχετε ινομυαλγία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αυτή η κατάσταση προκαλεί εκτεταμένο πόνο, εγκεφαλική ομίχλη και αλλαγές στη διάθεση.

Ποιοι πόνοι και αισθήσεις μαρτυρούν ότι έχετε ινομυαλγία
Bigstock

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα -λιγότερο κοινά- σημάδια που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο με ινομυαλγία.

Μπορεί το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα να είναι σημάδι ινομυαλγίας;

Η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα (παραισθησία) στα άκρα (χέρια, πόδια, χέρια και πόδια) λόγω της υπερβολικής ευαισθησίας ή συμπίεσης των νεύρων. Μπορεί να το αισθάνεστε σαν ένα αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος.

Η θεραπεία για την παραισθησία στοχεύει στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας. Σε αυτή την περίπτωση, η ινομυαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή των νεύρων.

Μπορείτε να διαχειριστείτε την παραισθησία στο σπίτι με παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και τοπικά αναλγητικά.

Μπορεί το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών να είναι σημάδι ινομυαλγίας;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα (φαγούρα, παλμούς, κ.λπ.) στα πόδια και παρόρμηση να κινείτε διαρκώς τα πόδια σας. Το RLS σχετίζεται με διαταραχές ύπνου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν έως και το 99% των ατόμων με ινομυαλγία.

Το RLS δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά αντιμετωπίζεται με μεθόδους όπως συμπληρώματα σιδήρου, αντισπασμωδικά φάρμακα, βενζοδιαζεπίνες και -σε σοβαρές περιπτώσεις- οπιοειδή. Τα φάρμακα για την αύξηση της ντοπαμίνης μπορεί επίσης να βοηθήσουν, αλλά και να προκαλέσουν παρενέργειες εάν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια.

Η διαχείριση του RLS στο σπίτι περιλαμβάνει:

  • αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και καφεΐνης
  • καλές συνήθειες υγιεινής ύπνου
  • τακτική άσκηση
  • ζεστά μπάνια
  • χρήση θερμαντικών ή κρύων επιθεμάτων

Μπορεί η διάμεση κυστίτιδα να είναι σημάδι ινομυαλγίας;

Η διάμεση κυστίτιδα (IC) είναι μια κατάσταση της ουροδόχου κύστης που χαρακτηρίζεται από πόνο και πίεση. Η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως το άγχος και η φλεγμονή.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την IC. Αντίθετα, η θεραπεία προσεγγίζεται σε ατομική βάση και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης
  • φαρμακευτική αγωγή
  • θεραπεία πυελικού εδάφους

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αλλαγές στη διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και μείωση του στρες. Η διαρκής καλή ενυδάτωση και η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τη διάμεση κυστίτιδα.

Μπορεί ο πόνος στην πλάτη να είναι σημάδι ινομυαλγίας;

Ο πόνος στην πλάτη (παρασπονδυλική οσφυϊκή ευαισθησία) είναι πιθανό σημάδι ινομυαλγίας. Μπορεί να σχετίζεται με τον γενικό μυϊκό πόνο, τη δυσκαμψία και την ευαισθησία σε άλλα μέρη του σώματος.

Έως και το 52% των ατόμων με ινομυαλγία μπορεί να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη. Μπορεί να γίνει αισθητός στο πάνω ή στο κάτω μέρος της πλάτης και πιθανώς να “ακτινοβολεί” μέχρι τους γλουτούς.

Η θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη εξαρτάται από το πόσο έντονος είναι. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το μασάζ, ο βελονισμός, η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική φροντίδα είναι άλλες πιθανές θεραπείες.

Στο σπίτι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην πλάτη με θερμαντικά επιθέματα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Μπορεί η ευαισθησία στο άγγιγμα να είναι σημάδι ινομυαλγίας;

Η υπερευαισθησία στην αφή (αλλοδυνία) μπορεί να προκληθεί από μικτά μηνύματα από τους νευρώνες στον εγκέφαλο που στέλνουν σήματα πόνου όταν δεν υπάρχει πραγματικός πόνος. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η πραγματική αιτία είναι ως επί το πλείστον άγνωστη.

Η αλλοδυνία αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Μπορείτε να πάτε σε μια κλινική πόνου για να λάβετε φυσικοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και από του στόματος φάρμακα (όπως ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου, ΜΣΑΦ κ.λπ.) για τον πόνο.

Χωρίς θεραπεία, η αλλοδυνία μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να τη διαχειριστείτε μειώνοντας το στρες και αποδεχόμενοι ότι ο πόνος μπορεί να μην υποχωρήσει εντελώς.

Ινομυαλγία: Άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα

Η ινομυαλγία επηρεάζει κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο. Πέρα από τα συνηθισμένα συμπτώματα, υπάρχουν διάφορα άλλα λιγότερο κοινά σημάδια, όπως:

  • υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία)
  • εξογκώματα δέρματος (λιπώματα)
  • μυϊκοί σπασμοί (δυστονία)
  • πόνος στο πρόσωπο ή στη γνάθο (π.χ. σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης)
  • πεπτικά προβλήματα (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα)

Η θεραπεία μπορεί να στοχεύει στα συγκεκριμένα συμπτώματα ή ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει θεραπείες για την καθαυτή ινομυαλγία.

Ποια ασθένεια διαγιγνώσκεται λανθασμένα συχνότερα ως ινομυαλγία;

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να μιμούνται την ινομυαλγία. Τέτοιες είναι η νόσος του Lyme, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Οι ασθενείς καταγράφουν περισσότερες νοσηλείες, υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και υψηλότερα ποσοστά κρίσεων ψυχικής υγείας από το ευρύ κοινό.

Ποια είναι τα χειρότερα συμπτώματα της ινομυαλγίας;

Τα “χειρότερα συμπτώματα” είναι μια υποκειμενική έννοια. Σε παλαιότερη μελέτη, άτομα με ινομυαλγία ανέφεραν γενικώς ότι ένα από τα χειρότερα συμπτώματα ήταν η συνεχής κόπωση.

Πηγή: healthline.com