ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Γιατί ειδικοί συνιστούν γαργάρες με αλατόνερο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εάν κολλήσετε κορονοϊό, υπάρχει μια πολύ απλή λύση για να μην επιδεινωθεί πολύ η νόσος.

COVID-19: Γιατί ειδικοί συνιστούν γαργάρες με αλατόνερο
Bigstock

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γαργάρες και το ξέπλυμα των ρινικών οδών με αλατούχο διάλυμα περιορίζουν την πιθανότητα νοσηλείας λόγω COVID-19.

Σε μια σχετικά μικρή μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γαργάρες με αλατόνερο τέσσερις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες ανακουφίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η COVID-19 επαναλαμβάνεται στην ανώτερη αναπνευστική οδό”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Jimmy Espinoza, καθηγητής μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, ο δρ. Espinoza και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν οι γαργάρες με θαλασσινό νερό ήταν αποτελεσματικές στη θεραπεία της COVID-19. Μεταξύ 2020 και 2022, ανέθεσαν σε 58 άτομα με COVID-19 να κάνουν γαργάρες αλμυρού νερού με υψηλή ή χαμηλή δόση αλατιού. Συνέκριναν τα ευρήματά τους με σχεδόν 9.400 ασθενείς από τον γενικό πληθυσμό με COVID-19.

Τόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα, όσο και η ομάδα του γενικού πληθυσμού είχαν παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2.

COVID-19: Κάτω από το μισό η πιθανότητα νοσηλείας με τη βοήθεια του αλατόνερου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 19% όσων έκαναν γαργάρες με τη χαμηλή δόση αλατιού χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, όπως και το 21% όσων έκαναν γαργάρες με την υψηλή δόση αλατιού. Αυτά τα ποσοστά ήταν σημαντικά χαμηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό νοσηλείας του 59% των ασθενών που δεν έκαναν γαργάρες, είπε ο δρ. Espinoza.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, στο Anaheim της Καλιφόρνια. Να σημειωθεί ότι τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικά επιστημονικής επιθεώρησης.

Ο δρ. Espinoza είπε ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας πρέπει ακόμη να αποδειχθεί και σε μεγαλύτερες μελέτες που θα καθορίσουν το εάν οι γαργάρες δρουν ενάντια σε όλα τα στελέχη του ιού.

Οι γαργάρες με αλατόνερο δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τους εμβολιασμούς ή τα αντιικά φάρμακα, διευκρίνισε ο ίδιος:

“Πρόκειται για μια πολύ, πολύ απλή παρέμβαση. Αλλά αυτό δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τις πραγματικές παρεμβάσεις που έχουμε. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι συμπληρωματική απλή παρέμβαση. Είναι φθηνή και διαθέσιμη οπουδήποτε".

Ωστόσο, ένας ειδικός είπε ότι αυτή η θεραπεία δεν είναι κάτι έτοιμο να γίνει μέρος της θεραπείας του COVID-19.

“Έχω πάρα πολλές ερωτήσεις για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει ένα σημαντικό μέτρο ελέγχου”, είπε χαρακτηριστικά ο δρ. Bruce Hirsch, ειδικός λοιμωξιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο North Shore της Ν. Υόρκης.

“Θα περίμενα να δω προτού προτείνω έστω και κάτι ασήμαντο όπως οι γαργάρες με αλατόνερο.«Δεν έχει νόημα πραγματικά για μένα”.