ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Γιατί πολλοί νέοι έχουν 3,3 φορές αυξημένο κίνδυνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι νέοι που καπνίζουν και έχουν προδιαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εγκεφαλικό: Γιατί πολλοί νέοι έχουν 3,3 φορές αυξημένο κίνδυνο
Bigstock

Αφότου οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου, βρήκαν ότι οι καπνιστές με προδιαβήτη είχαν 3,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το πρόβλημα είναι σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι πολλοί νέοι σήμερα είναι υπέρβαροι και έτσι έχουν μια βασική προϋπόθεση για προδιαβήτη. Ταυτόχρονα το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι μέρος της ζωής πολλών εξ αυτών. Συνδυαστικά, λοιπόν, η ανησυχία για αύξηση των εγκεφαλικών σε νέους ανθρώπους είναι δικαιολογημένη:

“Τα ευρήματά μας δικαιολογούν στρατηγικές έγκαιρου ελέγχου και πρόληψης για τον προδιαβήτη σε νεαρούς καπνιστές, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Advait Vasavada, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ.

Ο δρ. Vasavada παρουσίασε τα ευρήματα αυτά στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) που έγινε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι μέχρι η έρευνα να δημοσιευτεί σε περιοδικό επιστημονικής επιθεώρησης, τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, η ερευνητική ομάδα του δρ. Vasavada ανέλυσε αρχεία για περισσότερους από ένα εκατομμύριο καπνιστές ηλικίας 18 έως 44 ετών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ το 2019.

Όλοι οι νεαροί ενήλικες που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη θεωρήθηκαν υγιείς, χωρίς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, αυξημένη χοληστερόλη ή παχυσαρκία.

Ωστόσο, οι πίνακές τους έδειξαν ότι όλοι ήταν μακροχρόνιοι χρήστες καπνού που εξαρτιόνταν από τη νικοτίνη και δυσκολεύονταν να κόψουν το τσιγάρο.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 2 στους 1.000 είχαν επίσης προδιαβήτη: αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που θέτουν ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα

Συγκρίνοντας τους νοσηλευόμενους καπνιστές με προδιαβήτη με αυτούς χωρίς προδιαβήτη, οι ερευνητές βρήκαν τα εξής:

“Εάν είστε ένας μεταβολικά υγιής, νεαρός ενήλικας που εξαρτάται από τη χρήση καπνού, είναι συνετό να περιορίσετε ή -καλύτερα- να εξαλείψετε εντελώς τη χρήση του καπνού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο προδιαβήτης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεαρή ηλικία, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού”, δήλωσε ο δρ. Vasavada.

Τα αποτελέσματα δείχνουν το γιατί το κάπνισμα είναι επικίνδυνο ακόμη και για νεαρούς ενήλικες, δήλωσε η δρ. Esa M. Davis, μέλος της Επιτροπής Ναρκωτικών, Αλκοόλ και Καπνού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

“Οι νέοι συνήθως έχουν την εντύπωση ότι το εγκεφαλικό συμβαίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή στην ηλικία των παππούδων τους. Αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε στοιχεία, όπως σε αυτήν την μελέτη, ότι δεν ισχύει αυτό και ότι τα εγκεφαλικά συμβαίνουν σε μικρότερες ηλικίες”, είπε η δρ. Davis.

“Το μόνο πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας και για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων είναι να κόψετε το κάπνισμα. Και αυτή η μελέτη, δείχνει ότι εάν έχετε και προδιαβήτη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για εσάς να κόψετε το κάπνισμα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, επειδή ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου γίνεται πολύ υψηλότερος και μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα”, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: healthday.com