ΥΓΕΙΑ

Νεφρική νόσος έως και τα 45 αν συμβαίνει αυτό στην εφηβεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) στα τέλη της εφηβείας σχετίζεται με την πρώιμη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) στη νεαρή ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Νεφρική νόσος έως και τα 45 αν συμβαίνει αυτό στην εφηβεία
Bigstock

Ο δρ. Avishai M. Tsur, από το Ιατρικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ στο Ramat Gan και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του εφηβικού ΔΜΣ και της πρώιμης ΧΝΝ στη νεαρή ενήλικη ζωή (κάτω των 45 ετών).

Πώς έγινε η έρευνα

Η ανάλυση περιελάμβανε 629.168 έφηβους (54,5% και 45,5% άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα) ηλικίας 16 έως 20 ετών, που αξιολογήθηκαν ιατρικά για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που ισχύει για όλους τους πολίτες του Ισραήλ.

Η πρώιμη χρόνια νεφρική νόσος ορίστηκε ως σταδίου 1 έως 2 με βάση την μέτρια ή σοβαρή αύξηση της λευκωματουρίας, με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης ≥60 mL/min/1,73 m2.

Νεφρική νόσος: Έως και 9 φορές αυξημένος κίνδυνος λόγω εφηβικής παχυσαρκίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 13,4 ετών για άνδρες και γυναίκες, το 0,3% ανέπτυξε πρώιμη Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Στους άνδρες, ο κίνδυνος για ΧΝΝ ήταν:

  • 1,8 φορές υψηλότερος για εφήβους με υψηλό φυσιολογικό ΔΜΣ
  • 4 φορές υψηλότερος για υπέρβαρους εφήβους
  • 6,7 φορές υψηλότερος για εφήβους με ήπια παχυσαρκία και
  • 9,4 φορές υψηλότερος για εφήβους με σοβαρή παχυσαρκία

Στις γυναίκες, ο κίνδυνος για ΧΝΝ ήταν:

  • 1,4 φορές υψηλότερος για έφηβες με υψηλό φυσιολογικό ΔΜΣ
  • 2,3 φορές υψηλότερος για υπέρβαρες έφηβες
  • 2,7 φορές υψηλότερος για έφηβες με ήπια παχυσαρκία και
  • 4,3 φορές υψηλότερος για έφηβες με σοβαρή παχυσαρκία

Όταν η κοόρτη περιοριζόταν σε άτομα που ήταν φαινομενικά υγιή ως έφηβοι, σε άτομα ηλικίας έως 30 ετών ή σε άτομα χωρίς διαβήτη και υπέρταση στο τέλος της παρακολούθησης, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια.

“Δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων, τα ευρήματά μας αποτελούν προάγγελο της δυνητικά αποτρέψιμης αυξανόμενης επιβάρυνσης της ΧΝΝ και της επακόλουθης καρδιαγγειακής νόσου”, επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Πηγή: medicalxpress.com