ΥΓΕΙΑ

“Κακή” χοληστερόλη (LDL): Μείωση κατά 30% με ετήσιο εμβόλιο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υψηλή χοληστερόλη γίνεται ολοένα και πιο κοινό πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Κακή” χοληστερόλη (LDL): Μείωση κατά 30% με ετήσιο εμβόλιο
Bigstock

Τώρα ένα νέο εμβόλιο υπόσχεται να μειώσει αποτελεσματικά και χωρίς μεγάλο κόστος τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης στον οργανισμό.

Αυτή η κακή χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, LDL) είναι ο τύπος που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή οξυγόνου στην καρδιά ή προκαλώντας θρόμβους αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σε δοκιμές σε ποντίκια και πιθήκους, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, μπόρεσε να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9), που είναι γνωστό ότι έχει μια σημαντική σχέση με την LDL.

“Το εμβόλιο βασίζεται σε ένα μη μολυσματικό σωματίδιο ιού. Είναι απλώς το κέλυφος ενός ιού και αποδεικνύεται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κέλυφος για να αναπτύξουμε εμβόλια ενάντια σε πολλά πράγματα”, λέει ο μοριακός γενετιστής Bryce Chackerian από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο κατά της χοληστερόλης

Ειδικοί υποδοχείς στα ηπατικά κύτταρα είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της LDL σε ασφαλές επίπεδο. Αλλά η περίσσεια PCSK9 μπορεί να βλάψει αυτούς τους υποδοχείς, πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί και έτσι περισσότερη κακή χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα.

Η γενετική, η διατροφή και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή PCSK9 στον οργανισμό. Εδώ, ο συνδυασμός μικροσκοπικών κομματιών PCSK9 με το μη μολυσματικό σωματίδιο του ιού σήμαινε ότι πυροδοτήθηκε μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, στοχεύοντας και εξουδετερώνοντας την πρωτεΐνη PCSK9.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη έως και 30%.

Αν και είναι εξίσου αποτελεσματικό με τους τρέχοντες αναστολείς PCSK9, είναι μια λύση που θα μπορούσε ενδεχομένως να κοστίσει πολύ λιγότερο:

“Μας ενδιαφέρει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια άλλη προσέγγιση που θα είναι λιγότερο δαπανηρή και ευρύτερα εφαρμόσιμη, όχι μόνο σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και σε μέρη που δεν έχουν τους πόρους να αντέξουν οικονομικά αυτές τις πολύ, πολύ ακριβές θεραπείες”, είπε ο Chackerian.

Θα είναι ετήσιο το εμβόλιο αλλά μακρυά ακόμα από την ευρεία του διάθεση

Απέχουμε ακόμη πολύ από τη διάθεση ενός εμβολίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Αλλά αυτά είναι πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα, σε μια λύση που θα είναι πιο προσιτή από τις τρέχουσες επιλογές και θα διαρκεί περίπου ένα χρόνο ανά δόση.

Ήδη μια δεκαετία στην ανάπτυξη, το επόμενο στάδιο για το εμβόλιο είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους, αν και αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη και περαιτέρω χρηματοδότηση. Πάντως, όλα αυτά αξίζουν τον κόπο εάν μπορέσει το εμβόλιο να μειώσει τις σχεδόν 18 εκατομμύρια ζωές που χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

“Ελπίζουμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τους ανθρώπους τα επόμενα 10 χρόνια, λέει ο Chackerian.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο NPJ Vaccines.

Πηγή: sciencealert.com