ΥΓΕΙΑ

Ποια στάση σώματος οδηγεί σε αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Για να κάψετε θερμίδες πρέπει να προσπαθήσετε σκληρά, είτε στο γυμναστήριο, είτε με αυστηρές δίαιτες.

Ποια στάση σώματος οδηγεί σε αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα
Bigstock

Μπορείτε, όμως, να κάψετε θερμίδες απλά και μόνο με το να στέκεστε όρθιοι; Η απλή ορθοστασία μπορεί να μην αποτελεί στρατηγική απώλειας βάρους, αλλά μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στο να καίτε περισσότερες θερμίδες χωρίς να αλλάξετε κάτι στη διατροφή σας.

Πόσες θερμίδες καίτε σε όρθια και πόσες σε καθιστή θέση

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, μπορείτε να κάψετε 70-95 θερμίδες την ώρα όταν στέκεστε όρθιοι και 65-85 θερμίδες την ώρα, όταν κάθεστε. Αν και η διαφορά μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη, το σωρευτικό αποτέλεσμα γίνεται σημαντικό σε βάθος χρόνου. Οι θερμίδες που καίγονται ενώ στέκεστε εξαρτώνται επίσης από το φύλο, την ηλικία, το ύψος και το βάρος σας. Οι άνδρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες ενώ στέκονται όρθιοι καθώς έχουν γενικά μεγαλύτερη μυϊκή μάζα.

Άλλα οφέλη της ορθοστασίας

Σε σύγκριση με την καθιστή θέση, η ορθοστασία συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και ο ύπνος, είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με το καθισιό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς με τουλάχιστον πέντε λεπτά μέτριας άσκησης μπορεί να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη, ακολουθούμενη κατά σειρά από την ελαφριά δραστηριότητα, την ορθοστασία και τον ύπνο.

Πώς να βελτιώσετε τον χρόνο ορθοστασίας μέσα στην ημέρα

Ένα άτομο που συνηθίζει να κάθεται για μεγάλες περιόδους μπορεί να εμφανίσει πόνο στην πλάτη και στα πόδια, εάν ξαφνικά αρχίσει να είναι σε όρθια στάση όλη την ημέρα. Το κλειδί είναι να βελτιώνετε σιγά σιγά τον χρόνο ορθοστασίας.

Στο σπίτι

Η πραγματοποίηση μικρών προσαρμογών στη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον χρόνο που στέκεστε στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν συνήθως κάθεστε ενώ παρακολουθείτε την αγαπημένη σας εκπομπή, επιλέξτε να στέκεστε όρθιοι για όσο αντέχετε. Η μετάβαση από καθιστή σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης μπορεί επίσης να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε. Εάν είστε έτοιμοι για περισσότερα, κάντε μια βόλτα στο σπίτι κάθε μία ώρα περίπου.

Στη δουλειά

Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει μεγάλες περιόδους σε καθιστή θέση, είναι καιρός να σκεφτείτε να τροποποιήσετε τον χώρο εργασίας σας ώστε να περιλαμβάνει ένα γραφείο ορθίων. Η διεξαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων και συσκέψεων ενώ είστε όρθιοι μπορεί να συμβάλει στην μείωση των συνολικών ωρών καθίσματος. Σκεφτείτε να βάλετε υπενθύμιση κατά τη διάρκεια της εργασίας για να κάνετε μια μικρή βόλτα ή, τουλάχιστον, να σηκωθείτε για λίγο.

Πηγή: medicaldaily.com