ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει αν επί εβδομάδες νιώθετε σαν να έχετε κρυολόγημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), πολλοί μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, λόγω αυτών των ασθενειών.

Τι συμβαίνει αν επί εβδομάδες νιώθετε σαν να έχετε κρυολόγημα
Bigstock

“Όλοι αυτοί οι αναπνευστικοί ιοί εκδηλώνονται με παρόμοιο τρόπο. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ οποιουδήποτε από αυτά χωρίς εξέταση από γιατρό ή σχετικό τεστ. Όλες αυτές οι ασθένειες μπορούν να μας μπερδέψουν. Όλες μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα κοινό κρυολόγημα”, λέει η δρ. Linda Yancey, ειδικός επί μολυσματικών ασθενειών στο Memorial Hermann Hospital.

Επειδή η COVID-19, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη έχουν πολλά παρόμοια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, κόπωση και μυϊκούς πόνους, ο δρ. Jay W. Lee, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών, συμφωνεί ότι είναι σύνηθες φαινόμενο να τις μπερδεύουμε.

Ο δρ. Lee εξήγησε μερικές διαφορές:

  • Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι γενικά πιο ήπια από της γρίπης και μπορεί να αναπτυχθούν αργά.
  • Τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά, αλλά περιλαμβάνουν επιπροσθέτως ρίγη, ιδρώτα και πυρετό.
  • Ο RSV μπορεί να προκαλέσει καταρροή, βήχα, φτάρνισμα, μειωμένη όρεξη και, στα μικρά παιδιά, ευερεθιστότητα, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Η απώλεια γεύσης ή όσφρησης είναι πιο συχνή στην COVID-19.
  • Σε αντίθεση με τον RSV και το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η COVID-19 μπορεί επίσης να προκαλέσουν ορισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως χρειάζονται 1-3 ημέρες για να αναπτυχθούν και μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες.

“Αν διαπιστώσετε ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά ή δεν παραμένετε ενυδατωμένοι, τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να παραμείνουν περισσότερο. Το σώμα σας χρειάζεται άφθονη ανάπαυση και καλή ενυδάτωση για να καταπολεμήσει ένα κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη”, λέει ο δρ. Lee.

Η ρινική συμφόρηση και ο βήχας μπορεί συχνά να επιμείνουν για περισσότερες μέρες, μόλις υποχωρήσουν άλλα συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος και η καταρροή, πρόσθεσε η δρ. Yancey.

Εάν τα συμπτώματά σας διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι σώφρον να πάτε σε γιατρό, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει την ασθένειά σας και να καθορίσει εάν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα ή εάν απαιτείται θεραπεία.

“Εάν ο πυρετός είναι επίμονος και μεγαλύτερος από 38°C ή δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά ή αν ο βήχας εξελίσσεται σε δυσκολία στην αναπνοή, κλείστε ραντεβού με γιατρό”, συμβουλεύει ο δρ. Lee.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να βρεθούν πιο ευάλωτα σε επιπλοκές από το κρυολόγημα και θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους αμέσως μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα ή εάν γνωρίζουν ότι έχουν εκτεθεί σε κάποια ασθένεια.

Pill-Glass-Of-Water

Γιατί τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν κοινό κρυολόγημα, γρίπη και RSV

Τα αντιβιοτικά βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια (όχι ιούς), όπως ο στρεπτόκοκκος, ο κοκκύτης και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σκοτώνοντας τα βακτήρια ή δυσκολεύοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.

Η λήψη αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, δεν εξαλείφει την λοίμωξη, δεν την εμποδίζει να εξαπλωθεί και δεν κάνει ένα άτομο να αισθάνεται καλύτερα.

Μάλιστα, η λήψη αντιβιοτικών για ιούς μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην υγεία σας, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να πάθετε κάποια ανθεκτική στα αντιβιοτικά βακτηριακή λοίμωξη. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια από τις πιο επείγουσες απειλές για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Φαρμακευτικά προϊόντα άνευ ιατρικής συνταγής για τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα

Η ψευδεφεδρίνη είναι ένα ισχυρό αποσυμφορητικό που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, σύμφωνα με τη δρ. Yancey.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πονόλαιμου και του πονοκεφάλου, καθώς και στην μείωση του πυρετού, πρόσθεσε η ίδια.

Για τον πονόλαιμο, άλλες θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή περιλαμβάνουν σπρέι ή παστίλιες για τον λαιμό. Για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να υγράνετε το τρυφερό δέρμα μέσα στην μύτη σας, ο δρ. Lee προτείνει σταγόνες για την μύτη με φυσιολογικό ορό.

Συνέστησε τους ακόλουθους τρόπους για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και της COVID-19 στο σπίτι:

  • Κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο μερικές φορές την ημέρα, για να μειώσετε τον πονόλαιμο
  • Πιείτε άφθονα υγρά, όπως νερό και διαυγείς σούπες
  • Αποφύγετε καφεΐνη και αλκοόλ
  • Μείνετε και ξεκουραστείτε στο σπίτι, ειδικά όταν έχετε πυρετό

“Μην ξεχνάτε κατά τους ψυχρότερους μήνες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς να λαμβάνουν προφυλάξεις όπως το πλύσιμο των χεριών τους, το να μένουν μακριά από άλλους που είναι άρρωστοι, να μένουν σπίτι όταν είναι άρρωστοι και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, της COVID-19 και του RSV”, κατέληξε ο δρ. Lee.

Πηγή: healthline.com