ΥΓΕΙΑ

Τι θα παρατηρήσετε αν αρχίσετε να έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος γίνονται λιγότερο ευαίσθητα ή ανταποκρίνονται αναποτελεσματικά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας.

Τι θα παρατηρήσετε αν αρχίσετε να έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη
Bigstock

Η ινσουλίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη (ζάχαρη) από τα τρόφιμα που καταναλώνετε για ενέργεια.

Μπορεί να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη ως αποτέλεσμα του να έχετε σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη μέχρι να κάνουν μια εξέταση αίματος, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα στα αρχικά στάδια και να αναπτυχθούν συν των χρόνω.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Αυτό το σύμπτωμα είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι εμφανίζετε σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα, θα συστήσει να κάνετε μια εξέταση αιμοσφαιρίνης A1C. Αυτή ελέγχει τα τρέχοντα, όσο και τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ένα αποτέλεσμα A1C που είναι μικρότερο από 5,7% θεωρείται φυσιολογικό επίπεδο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μεταξύ 5,7% και 6,4% μπορεί να υποδηλώνει ότι είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και έχετε προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει ότι έχετε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρείστε διαβητικός. Ένα αποτέλεσμα A1C 6,5% ή υψηλότερο σημαίνει ότι έχετε διάγνωση για διαβήτη τύπου 2.

Υψηλή χοληστερόλη

Η ινσουλίνη παίζει ρόλο στο πώς το σώμα ρυθμίζει τη χρήση και την αποθήκευση των λιπών και της χοληστερόλης. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Είναι πιθανό να έχετε αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη εάν κάνετε στην εξέταση αίματος έχετε:

  • Αυξημένα τριγλυκερίδια (λίπος στο αίμα)
  • Αυξημένη LDL («κακή») χοληστερόλη
  • Μειωμένη HDL («καλή») χοληστερόλη

Αύξηση βάρους

Όταν το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσει σωστά τη ζάχαρη ως ενέργεια, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Ως απόκριση, ο οργανισμός παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αλλά αυτή η υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης κάνει ταυτόχρονα το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος από το κανονικό, ειδικά γύρω από την μέση. Αυτή η αύξηση βάρους στην κοιλιά συνδέεται συχνά με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Tired-Fatigue

Κούραση

Η κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της αντίστασης στην ινσουλίνη, του προδιαβήτη και του διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει το πόσο αποτελεσματικά τα κύτταρα απορροφούν τη γλυκόζη για ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη, οδηγώντας σε μείωση της ενέργειας και αύξηση της κόπωσης. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει κυμαινόμενες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορούν επίσης να συμβάλουν στο να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι.

Συχνοουρία

Η συχνοουρία είναι η προσπάθεια του σώματος να απαλλαγεί από την περίσσεια γλυκόζης. Το να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα πιο συχνά από το φυσιολογικό για εσάς είναι ένα κοινό σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη και προδιαβήτη.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά, τα νεφρά εργάζονται σκληρά για να αφαιρέσουν την περίσσεια γλυκόζης από το αίμα. Τυπικά, η γλυκόζη διηθείται από την κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά και στη συνέχεια τα νεφρά επαναρροφούν το σάκχαρο πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Όμως, όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, τα νεφρά σας δεν μπορούν να απορροφήσουν ξανά όλη την περίσσεια ζάχαρης. Αυτή η περίσσεια γλυκόζης στα νεφρά αναγκάζει το σώμα σας να βάλει τη ζάχαρη στα ούρα και να πάρει νερό από τους ιστούς του σώματος, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής ούρων.

Αυξημένη δίψα

Επειδή το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα κάνει να ουρείτε πιο συχνά, το σώμα χάνει περισσότερα υγρά μέσω των ούρων. Η συχνότερη ούρηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια νερού στο σώμα και να σας θέσει σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Ως αποτέλεσμα, είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε περισσότερη δίψα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει τα χαμένα υγρά.

Δερματικές αλλαγές

Εάν αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη ορισμένες περιοχές του δέρματός σας, όπως οι μασχάλες ή η πλάτη και τα πλαϊνά του λαιμού, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πιο σκούρα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μέλαινα ακάνθωση (acanthosis nigricans). Εκτός από το σκουρόχρωμο δέρμα, αυτές οι περιοχές του δέρματός σας μπορούν επίσης να αναπτύξουν αρκετές μικρές δερματικές αναπτύξεις.

Μυρμήγκιασμα στο κάτω μέρος των ποδιών

Το μυρμήγκιασμα στα πόδια μπορεί συχνά να είναι σύμπτωμα αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακόμη και αν δεν έχετε διαβήτη, μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βλάβη των νεύρων αρχίζει συχνά στα πόδια και μπορεί να προκαλέσει αισθήσεις μυρμηγκίασης και μούδιασμα.

Πηγή: health.com