ΥΓΕΙΑ

Γίνεται να σταματήσει η καρδιακή προσβολή απ' όταν αρχίσει;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι ένα έμφραγμα είναι κάτι σαν χιονοστιβάδα σε εξέλιξη: δεν υπάρχει τρόπος να την σταματήσεις.

Γίνεται να σταματήσει η καρδιακή προσβολή απ' όταν αρχίσει;
Bigstock

Υπάρχουν όμως κρίσιμα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την πιθανότητα επιβίωσης και ανάρρωσης.

Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, καρδιολόγος δρ. Andrew Higgins, εξηγεί γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε μια καρδιακή προσβολή και τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε μια καρδιακή προσβολή άπαξ και ξεκινήσει

Υπάρχει ένα κοινό ρητό στην ιατρική: “Ο χρόνος είναι μυς”. Βασικά, σημαίνει ότι όταν παθαίνεις έμφραγμα, το πιο σημαντικό είναι η ταχύτητα.

Η καρδιακή προσβολή προκαλείται από έλλειψη ροής αίματος στην καρδιά, κάτι που συνήθως σχετίζεται με απόφραξη σε μία ή περισσότερες αρτηρίες. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, αυτή η έλλειψη ροής αίματος αρχίζει αμέσως να βλάπτει τον καρδιακό μυ.

“Μόλις ξεκινήσει ένα έμφραγμα, ο καρδιακός μυς αρχίζει να πεθαίνει λόγω έλλειψης οξυγόνου στα ίδια τα κύτταρα του καρδιακού μυός. Η διακοπή του προβλήματος απαιτεί ιατρική παρέμβαση για να αποκατασταθεί γρήγορα η ροή του αίματος”, λέει ο δρ. Higgins.

Εάν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί γρήγορα, η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη καρδιακή βλάβη ή θάνατο.

“Η ζημιά, από τη στιγμή που έχει συμβεί, είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιστραφεί. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά την ανάγκη για άμεση θεραπεία. Η γρήγορη δράση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά και ακόμη και να σώσει τη ζωή σας”, επισημαίνει ο ίδιος.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή

Εάν υποψιάζεστε ότι παθαίνετε έμφραγμα, η καλύτερη και πιο σημαντική ενέργεια που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας, διότι όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και τόσο λιγότερη θα είναι η βλάβη στην καρδιά σας”.

Τι πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι έχετε εν εξελίξει καρδιακή προσβολή:

  • Καλέστε το 166!
  • Μην οδηγήσετε για το νοσοκομείο: Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά ή είστε με κάποιον που θα μπορούσε να σας οδηγήσει, είναι σημαντικό να καλέσετε ασθενοφόρο. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως θεραπεία, ειδικά εάν έχετε πρόσθετες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Πάρτε φάρμακα για τον πόνο στο στήθος, εάν είναι ασφαλές για εσάς: Εάν έχετε μια συνταγή για ένα φάρμακο όπως η νιτρογλυκερίνη, πάρτε το όσο περιμένετε να φτάσει ένα ασθενοφόρο. Εάν όχι (και μόνο αν είστε σίγουροι ότι δεν έχετε αλλεργία στην ασπιρίνη) μπορείτε να πάρετε 325 χιλιοστόγραμμα ασπιρίνης, η οποία βοηθά στην πρόληψη της πήξης του αίματος. Όταν η καρδιακή προσβολή είναι σε εξέλιξη, η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της καρδιακής βλάβης.

Πηγή: clevelandclinic.org