ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούν οι γυναίκες να περάσουν πιο «ανώδυνα» την εμμηνόπαυση

Σινάνη Αικατερίνη

To 25% των γυναικών που βιώνουν την εμμηνόπαυση λένε ότι το καλύτερο πράγμα που τούς συμβαίνει σε αυτή τη φάση, είναι ένα κύμα αλληλεγγύης, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Πώς μπορούν οι γυναίκες να περάσουν πιο «ανώδυνα» την εμμηνόπαυση

Μελέτη σε 2.000 γυναίκες που βρίσκονται σε περι-εμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση ή μετεμμηνόπαυση, διαπίστωσε ότι το 14% έχουν κάνει περισσότερες φίλες, καθώς μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από αυτό το στάδιο της ζωής.

Τρεις στις 10 παραδέχθηκαν ότι ένιωσαν σαν να σχηματίστηκε γύρω τους μια νέα κοινότητα γυναικών που βίωναν τις ίδιες εμπειρίες και ήθελαν να μοιραστούν το ταξίδι τους.

Το 64% πιστεύουν ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες διάσημες γυναίκες μιλούν ανοιχτά για ό,τι τους έχει συμβεί, έχει θετικό αντίκτυπο.

Και παρόλο που η εμμηνόπαυση, με τα 62 συμπτώματά της, φέρνει μαζί της πλήθος προβλημάτων, οι γυναίκες σε ποσοστό 61% παραδέχονται ότι είναι περισσότερο από πρόθυμες να μοιραστούν αυτό που τους συμβαίνει με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία υγιεινής και υγείας, Essity, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια να διατηρήσει ανοιχτή τη συζήτηση για την εμμηνόπαυση.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, για όσες βιώνουν για πρώτη φορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα συναισθήματα ήταν συντριπτικά αρνητικά στην αρχή - με το 36% να ανησυχούν ότι γερνάνε, ενώ το 18% ήταν αναστατωμένες και μία στις 10 ήταν ακόμη και σε άρνηση.

Το 26% των ερωτηθεισών όμως, εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πόσο ανοιχτές είναι κάποιες γυναίκες όταν συζητούν τις εμπειρίες τους. Και χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες περίπου για να νιώσουν άνετα μιλώντας για τις δικές τους εμπειρίες.

Με τον τρόπο αυτό, οι γυναίκες αυτές ένιωσαν αμέσως υποστήριξη από τις άλλες (43%), καθώς και μια αίσθηση αλληλεγγύης (37%).

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μιλήσουν στις φίλες τους για τις εμπειρίες τους (71%), αλλά το 40% ευχαρίστως μιλούν με συναδέλφους τους και μάλιστα με χαρά θα το κάνουν στο εργασιακό περιβάλλον (38%).

Προέκυψε επίσης ότι το 41% τείνουν να μένουν στο περιθώριο κάθε συζήτησης για την εμμηνόπαυση αμέσως μετά τη συνειδητοποίηση ότι και οι ίδιες έχουν συμπτώματα, αλλά το 42% ανακουφίζεται γενικά όταν οι άλλες γυναίκες ανοίγονται, καθώς αυτό τις κάνει να αισθάνονται πιο φυσιολογικές.

Εκτός από το να αισθάνονται καθησυχασμένες (29%), το 63% παραδέχτηκαν ότι η συζήτηση με «ομοιοπαθούσες» για αυτό που περνούν είναι εξίσου σημαντική για την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Πηγή: express.co.uk