ΥΓΕΙΑ

Γιατί η επαφή με τη φύση μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στη φύση με τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, νέα μελέτη όμως συνδέει αυτή τη σχέση με μια συγκεκριμένη βιολογική διαδικασία, τη φλεγμονή.

Γιατί η επαφή με τη φύση μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής

H μελέτη με επικεφαλής τον Anthony Ong, καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cornell, έδειξε ότι η συχνότερη θετική επαφή με τη φύση σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τριών διαφορετικών δεικτών φλεγμονής στην κυκλοφορία του αίματος.

«Εστιάζοντας σε αυτούς τους δείκτες φλεγμονής, η μελέτη δίνει μια βιολογική εξήγηση στο γιατί η φύση μπορεί να βελτιώσει την υγεία, μέσω της πρόληψης ή της διαχείρισης ασθενειών που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης» δήλωσε ο Ong.

Ο Ong δήλωσε ότι κίνητρο για τη διεξαγωγή της έρευνας ήταν η περιέργεια.

«Αφορμή για τη μελέτη αποτέλεσε εν μέρει ο τόπος, το γεγονός ότι τώρα βρίσκομαι σε ένα μέρος που περιβάλλεται από φύση. Μεγάλωσα στο Λος Άντζελες, όπου οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μέσα στα αυτοκίνητά τους και στην κίνηση. Έτσι, για μένα, η μελέτη προσπαθούσε πραγματικά να απαντήσει στο ερώτημα: Ποια είναι τα οφέλη της φύσης για την υγεία;» λέει χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την έρευνα Midlife in the U.S. (MIDUS), μιας διαχρονικής μελέτης για την υγεία και τη γήρανση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο κύμα της έρευνας διεξήχθη το 1994-95, ενώ το δεύτερο 10 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 1.244 ανθρώπους, 57% εκ των οποίων ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας 54,5 ετών. Αξιολογήθηκε η σωματική τους υγεία και τους παρασχέθηκαν ολοκληρωμένες βιολογικές αξιολογήσεις μέσω φυσικής εξέτασης, δείγματος ούρων και πρωινής αιμοληψίας νηστείας.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά βίωναν την επαφή με τη φύση και πόση ευχαρίστηση αντλούσαν από αυτό.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο συχνά οι άνθρωποι περνούν χρόνο στην ύπαιθρο, αλλά και με την ποιότητα των εμπειριών τους», δήλωσε ο Ong, ο οποίος παραδέχθηκε ότι κάποιες φορές νιώθει ενοχές που δεν είναι πλήρως παρών στη φύση. Θυμήθηκε μια πρόσφατη επίσκεψή του στη λίμνη Beebe, στη διάρκεια της οποίας έκανε scroll στο τηλέφωνό του, γεγονός που μείωνε την ευχάριστη εμπειρία.

«Συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν σωματικά σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, αλλά νοητικά ήμουν αλλού. Ήταν μια υπενθύμιση στον εαυτό μου να είμαι πιο προσεκτικός και να ασχολούμαι περισσότερο όταν βρίσκομαι στη φύση, για να απολαμβάνω πραγματικά τα οφέλη» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις τριών βιοδεικτών φλεγμονής:

  • της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), μιας κυτταροκίνης που εμπλέκεται στενά στη ρύθμιση των συστηματικών φλεγμονωδών διεργασιών
  • της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία συντίθεται ως απόκριση στη διέγερση από την IL-6 και άλλες κυτταροκίνες
  • και του ινωδογόνου, μιας διαλυτής πρωτεΐνης που υπάρχει στο πλάσμα του αίματος.

Διερευνώντας τη συσχέτιση της επαφής με τη φύση και των τριών βιοδεικτών και αφού έλαβαν υπόψιν μεταβλητές, όπως τα δημογραφικά στοιχεία, οι συμπεριφορές υγείας, η φαρμακευτική αγωγή και η γενική ευεξία, διαπίστωσαν ότι τα μειωμένα επίπεδα φλεγμονής συνδέονταν σταθερά με τη συχνότερη θετική επαφή με τη φύση.

Το κλειδί είναι η ενσυνείδηση ενώ απολαμβάνεις τον φυσικό κόσμο, δήλωσε ο Ong.

«Είναι καλό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα της φύσης που κάνει τη διαφορά, αλλά και η ποιότητα», κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.