ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη Β12: Ο ρόλος της στην ελκώδη κολίτιδα

Οι ασθενείς με νόσο του εντέρου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφεληθούν από την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12.

Βιταμίνη Β12: Ο ρόλος της στην ελκώδη κολίτιδα
Bigstock

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα πολύ γνωστό μικροθρεπτικό συστατικό που έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τον ουσιαστικό της ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην υποστήριξη της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διευκόλυνση της σύνθεσης DNA: όλες είναι ζωτικές διαδικασίες για τη συνολική υγεία.

Τώρα, ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Manuel Serrano από το IRB Barcelona αποκάλυψαν ότι η βιταμίνη Β12 παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την αναγέννηση των ιστών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια πειραματική διαδικασία γνωστή ως κυτταρικός επαναπρογραμματισμός που πιστεύεται ότι μιμείται τις πρώιμες φάσεις της επιδιόρθωσης των ιστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός σε ποντίκια, απαιτούσε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12 για να ολοκληρωθεί. Πράγματι, η εξάντληση της βιταμίνης Β12 γίνεται ένας περιοριστικός παράγοντας που καθυστερεί και βλάπτει ορισμένες πτυχές της διαδικασίας του επαναπρογραμματισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη την αφθονία της βιταμίνης Β12 στην κανονική διατροφή των ποντικών, οι ερευνητές παρατήρησαν έκπληκτοι ότι η απλή συμπλήρωση βιταμίνης Β12 ενίσχυσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού.

Βιταμίνη Β12: Θεραπευτική δυνατότητα στην ελκώδη κολίτιδα

Οι ερευνητές επικύρωσαν τα ευρήματά τους σε ένα μοντέλο ελκώδους κολίτιδας, αποδεικνύοντας ότι τα εντερικά κύτταρα που ξεκινούν την αποκατάσταση υφίστανται μια διαδικασία παρόμοια με τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και επίσης επωφελούνται από την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με προβλήματα στο έντερο μπορούν ανα ωφεληθούν από συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

"Η έρευνά μας αποκαλύπτει έναν κρίσιμο ρόλο της βιταμίνης Β12 στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την επιδιόρθωση των ιστών. Αυτά τα ευρήματα αφήνουν υποσχέσεις αναγεννητικής ιατρικής, με τη δυνατότητα να ωφελήσουν τους ασθενείς μέσω μιας βελτιωμένης διατροφής", είπε ο δρ. Manuel Serrano.

Βιταμίνη Β12: Ο ρόλος της στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολικές απαιτήσεις του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού και διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β12 είναι ένας περιοριστικός παράγοντας για έναν συγκεκριμένο κλάδο του μεταβολισμού που εμπλέκεται σε μια αντίδραση γνωστή ως μεθυλίωση. Για την ακρίβεια, τα κύτταρα που ξεκινούν τον επαναπρογραμματισμό ή την επιδιόρθωση των ιστών απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα αυτής της αντίδρασης μεθυλίωσης και επομένως βιταμίνης Β12.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 κατά τον επαναπρογραμματισμό ή την επιδιόρθωση ιστών είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές επιγενετικές αλλαγές, οδηγώντας σε σφάλματα στην λειτουργία πολλών γονιδίων.

“Η συμπλήρωση με βιταμίνη Β12 διόρθωσε αυτή την ανισορροπία, με αποτέλεσμα βελτιωμένη πιστότητα γονιδιακής λειτουργίας και συνολική βελτίωση της αποτελεσματικότητας επαναπρογραμματισμού”, επιβεβαίωσε η δρ. Marta Kovatcheva, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο εργαστήριο.

Ξεχωριστή μελέτη συνδέει τη βιταμίνη Β12 με την μείωση της φλεγμονής

Η ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Serrano δημοσίευσε πρόσφατα μια άλλη μελέτη, σε συνεργασία με το εργαστήριο της δρ. Rosa Lamuela-Raventós από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και του δρ. Ramon Estruch από τη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης, στην οποία κατέληξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών (IL-6 και CRP).

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια παρόμοια σχέση σε ηλικιωμένα ποντίκια. Αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Β12 ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας αυτούς τους δείκτες στο σώμα και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη της βιταμίνης Β12 στην υγεία.

Πηγή: medicalxpress.com