ΥΓΕΙΑ

Ο απλός τρόπος για να προλάβετε τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Σινάνη Αικατερίνη

Θέλετε να προλάβετε μια λοίμωξη του αναπνευστικού;

Ο απλός τρόπος για να προλάβετε τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Μια μικρή ποσότητα αντιβιοτικής κρέμας στο εσωτερικό της μύτης, μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε μια σειρά από εισβολείς ιούς του αναπνευστικού, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με νεομυκίνη στη μύτη (σ.σ. η νεομυκίνη είναι το κύριο συστατικό μη συνταγογραφούμενης κρέμας που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο), ανέπτυξαν ισχυρή ανοσολογική άμυνα τόσο κατά του ιού COVID όσο και κατά ενός ιδιαίτερα ιογενούς στελέχους της γρίπης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η ίδια προσέγγιση από τη μύτη φάνηκε να λειτουργεί και στους ανθρώπους.

Η αλοιφή προκάλεσε μια ταχεία ανοσολογική απόκριση από γονίδια στην ανθρώπινη μύτη που χρησιμεύουν ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά των εισβολέων ιών, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό εύρημα, καθώς μια φθηνή αντιβιοτική αλοιφή που μπορεί να προμηθευτεί κανείς χωρίς συνταγή γιατρού, μπορεί να διεγείρει το ανθρώπινο σώμα ενεργοποιώντας μια αντιιική απόκριση», δήλωσε η Akiko Iwasaki, καθηγήτρια ανοσοβιολογίας και δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Το σκεύασμα Neosporin περιέχει νεομυκίνη, βακιτρακίνη και πολυμυξίνη Β, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Ιατρικής των ΗΠΑ.

Ο ιός COVID-19 έχει μολύνει περισσότερους από 774 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει σχεδόν 7 εκατομμύρια, ανέφεραν οι ερευνητές. Εν τω μεταξύ, οι ιοί της γρίπης προκαλούν έως και 5 εκατομμύρια περιπτώσεις βαριάς νόσησης και μισό εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Απέναντι σε αυτές τις απειλές, οι άνθρωποι αναπτύσσουν θεραπείες που συνήθως λαμβάνονται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι προσεγγίσεις αυτές επικεντρώνονται στο να σταματήσουν την εξέλιξη των λοιμώξεων.

Όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια θεραπεία με επίκεντρο τη μύτη έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να σταματήσει τις λοιμώξεις πριν εξαπλωθούν στους πνεύμονες και προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως η πνευμονία.

Ξεκινώντας με πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρινική νεομυκίνη προκάλεσε ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε αυτά που εκτέθηκαν σε ιούς COVID και γρίπης.

Η νεομυκίνη φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στα χάμστερ εργαστηρίου από τη μετάδοση του COVID μέσω επαφής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ορισμένοι υγιείς άνθρωποι που είχαν βάλει στη μύτη τους κρέμα με νεομυκίνη, έδειξαν επίσης ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να βελτιστοποιήσουμε αυτό το φθηνό αντιβιοτικό για την πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους στους ανθρώπινους πληθυσμούς, ιδίως σε παγκόσμιες κοινότητες με περιορισμένους πόρους. Αυτή η προσέγγιση, επειδή είναι κατευθυνόμενη από τον ξενιστή, θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το τι είναι ο ιός».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.