ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί αν πιείτε αλκοόλ ενώ παίρνετε αντιβιοτικά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής λειτουργίας, της πέψης και της υγείας της καρδιάς.

Τι θα συμβεί αν πιείτε αλκοόλ ενώ παίρνετε αντιβιοτικά
Bigstock

Η συχνή χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας ευκολότερο να κολλήσετε μεταδοτικές ασθένειες.

Και αν είστε ήδη άρρωστοι, το αλκοόλ μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα θα αναρρώσετε από την ασθένεια.

“Η αφυδάτωση και ο κακός ύπνος είναι οι κύριες παρενέργειες του αλκοόλ που μπορούν να επιβραδύνουν την ανάρρωσή σας”, διευκρινίζει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, γενική ιατρός, δρ. Colleen Clayton.

Αλληλεπιδράσεις αντιβιοτικών και αλκοόλ

Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικές εξαιρέσεις:

  • Μετρονιδαζόλη: Ένα κοινό αντιβιοτικό για κολπικές και δερματικές λοιμώξεις
  • Τινιδαζόλη: Ένα λιγότερο κοινό αντιβιοτικό για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων

Αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ όταν παίρνετε μετρονιδαζόλη ή τινιδαζόλη, δηλώνει η δρ. Clayton. Ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει ακραία:

  • Ζάλη
  • Έξαψη προσώπου
  • Πονοκέφαλο
  • Ναυτία και έμετο

Παρόμοια αλλά λιγότερο σοβαρά συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν με αντιβιοτικά που περιέχει σουλφαμεθοξαζόλη και τριμεθοπρίμη. Χρησιμοποιούνται για πολλούς τύπους λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της διάρροιας και της πνευμονίας.

Είναι ένα ποτό ασφαλές όταν παίρνετε αντιβιοτικά;

Εάν παίρνετε μετρονιδαζόλη ή τινιδαζόλη, ούτε καν το ένα ποτό δεν είναι ασφαλές. Μείνετε μακριά από αλκοόλ. Ακόμη και από τις μικρές ποσότητες που βρίσκονται σε ορισμένα στοματικά διαλύματα και φάρμακα για το κρυολόγημα.

Για άλλα αντιβιοτικά, περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. “Αν αναρρώνετε από κάποια ασθένεια που απαιτεί αντιβιοτικό, να είστε ευγενικοί με το σώμα σας και αφήστε το να γίνει καλά. Αλλά αν βελτιώνεστε και πλησιάζετε στο τέλος της συνταγής σας, ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα είναι μάλλον εντάξει”, συμβουλεύει η δρ. Clayton.

Πόσο καιρό μετά την λήψη αντιβιοτικών μπορείτε να ξαναπιείτε αλκοόλ

Δεν υπάρχει περίοδος... αναμονής για να πιείτε πάλι αλκοόλ μετά την λήψη των περισσότερων αντιβιοτικών. Αλλά για την μετρονιδαζόλη ή την τινιδαζόλη, η δρ. Clayton συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον 3 μέρες μετά την τελευταία σας δόση πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε αλκοόλ.

Το αλκοόλ επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών;

Μπορεί να έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο ότι το αλκοόλ μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών. Εάν είστε υγιείς, η μέτρια χρήση αλκοόλ δεν θα επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί ένα αντιβιοτικό, σημειώνει η ίδια.

Μπορείτε να καθυστερήσετε την θεραπεία με αντιβιοτικά;

Τι θα συμβεί αν έχετε μια σημαντική εκδήλωση (π.χ. πάρτι) όπου μπορεί να θέλετε να πιείτε ένα ποτό; Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δρ. Clayton λέει ότι θα πρέπει να επιλέξετε μη αλκοολούχα ποτά, καθώς δεν πρέπει να αναβάλλετε την έναρξη της θεραπείας σας.

“Αλλά αν έχετε κάτι όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, που συνήθως αντιμετωπίζεται με μετρονιδαζόλη, τότε δεν είναι επείγον. Λέω στους ασθενείς ότι μπορούν να ξεκινήσουν το αντιβιοτικό τους μετά το Σαββατοκύριακο εάν τα συμπτώματά τους δεν είναι πολύ ενοχλητικά”, λέει η ίδια.

Πηγή: clevelandclinic.org