ΥΓΕΙΑ

Η εξέταση που προβλέπει την οστεοαρθρίτιδα χρόνια πριν τη διάγνωση

Σινάνη Αικατερίνη

Εξέταση αίματος προέβλεψε με επιτυχία την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος τουλάχιστον οκτώ χρόνια πριν εμφανιστούν τα σημάδια της νόσου στις ακτινογραφίες, αναφέρουν ερευνητές του Duke Health.

Η εξέταση που προβλέπει την οστεοαρθρίτιδα χρόνια πριν τη διάγνωση

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ακρίβεια της εξέτασης αίματος που προσδιορίζει βασικούς βιοδείκτες της οστεοαρθρίτιδας.

Απέδειξαν ότι η εξέταση προέβλεπε την ανάπτυξη της νόσου, καθώς και την εξέλιξή της, η οποία είχε αποδειχθεί σε προηγούμενη μελέτη τους.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα μιας εξέτασης αίματος ανώτερης από τα τρέχοντα διαγνωστικά εργαλεία που συχνά δεν εντοπίζουν τη νόσο, παρά μόνο αφού έχει προκαλέσει δομική βλάβη στην άρθρωση.

«Επί του παρόντος, πρέπει να υπάρχει μια μη φυσιολογική ακτινογραφία που να παρέχει σαφείς ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Μέχρι να εμφανιστεί όμως στην ακτινογραφία, η ασθένεια έχει προχωρήσει», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Virginia Byers Kraus, M.D., Ph.D., καθηγήτρια στα τμήματα Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke.

«Αυτό που αποδεικνύει η εξέταση αίματος είναι ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη νόσο πολύ νωρίτερα από ό,τι επιτρέπουν τα υφιστάμενα διαγνωστικά μέσα».

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, προσβάλλει περίπου 35 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και προκαλεί σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπείες, η επιτυχία πιθανών νέων θεραπειών θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου και την επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Η Kraus και οι συνεργάτες της έχουν εστιάσει στην ανάπτυξη μοριακών βιοδεικτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κλινικούς διαγνωστικούς σκοπούς όσο και ως ερευνητικό εργαλείο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων. Σε προηγούμενες μελέτες, το τεστ βιοδεικτών αίματος επέδειξε 74% ακρίβεια στην πρόβλεψη της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και 85% ακρίβεια στη διάγνωση της πάθησης.

Η τρέχουσα μελέτη βελτίωσε περαιτέρω τις προγνωστικές ικανότητες του τεστ.

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές ανέλυσαν τον ορό αίματος 200 γυναικών, οι μισές από τις οποίες είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα και οι άλλες μισές χωρίς τη νόσο, που ταίριαζαν ως προς τον δείκτη μάζας σώματος και την ηλικία.

Διαπίστωσαν ότι ένας μικρός αριθμός βιοδεικτών στο τεστ αίματος διέκρινε με επιτυχία τις γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος από εκείνες που δεν είχαν, συλλαμβάνοντας μοριακά σήματα της πάθησης οκτώ χρόνια πριν πολλές από τις γυναίκες διαγνωστούν με τη νόσο μέσω ακτινογραφίας.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι υπάρχουν ανωμαλίες στην άρθρωση που μπορούν να ανιχνευθούν με βιοδείκτες στο αίμα πολύ πριν οι ακτίνες Χ ανιχνεύσουν την οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσε να προσφέρει ένα "παράθυρο ευκαιρίας" προκειμένου να αναχαιτιστεί η διαδικασία της νόσου και να αποκατασταθεί η υγεία των αρθρώσεων» κατέληξε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.