ΥΓΕΙΑ

Οι αιτίες που νιώθετε ασταμάτητη φαγούρα μέσα στο αυτί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Δεν μπορείτε να σταματήσετε να ξύνετε τα αυτιά σας;

Οι αιτίες που νιώθετε ασταμάτητη φαγούρα μέσα στο αυτί
Bigstock

Ένας κνησμώδης ακουστικός πόρος (ο σωλήνας που συνδέει το εξωτερικό αυτί με το τύμπανο) είναι κάτι που συμβαίνει σε άτομα όλων των ηλικιών. Το πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε θα εξαρτηθεί από το τι είναι αυτό που προκαλεί την φαγούρα.

Ανεξάρτητα από την αιτία της φαγούρας, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να βάλετε αντικείμενο μέσα στο αυτί για οποιοδήποτε λόγο. Θα μπορούσατε να βλάψετε το εσωτερικό αυτί, συμπεριλαμβανομένων των μικροσκοπικών οστών που σας βοηθούν να ακούτε.

Μερικοί λόγοι που έχετε φαγούρα στα αυτιά:

Συσσώρευση κεριού στο αυτί

Το κερί είναι ο τρόπος του σώματος να καθαρίζει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη βρωμιά από τα αυτιά, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να τα προκαλέσει φαγούρα.

Μην μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί με μπατονέτα. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να σπρώξετε το κερί πιο βαθιά και μετά να μην βγαίνει. Αντ' αυτού, δοκιμάστε σταγόνες αυτιών από φαρμακείο που διαλύουν το κερί. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, μιλήστε με έναν γιατρό ΩΡΛ. Με επίσκεψη στο ιατρείο θα σας βοηθήσει με ένα ειδικό εργαλείο για την ασφαλή αφαίρεση του συσσωρευμένου κεριού.

Αλλά μην το παρακάνετε. Τα αυτιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν φαγούρα εάν δεν έχουν αρκετό κερί μέσα τους.

Λοιμώξεις

Η φαγούρα στα αυτιά μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι μόλυνσης από βακτήρια και ιούς, πιθανώς μετά από κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες. Ένα είδος μόλυνσης, το αυτί του κολυμβητή, μπορεί να συμβεί όταν νερό παραμένει στο αυτί αφότου κολυμπήσετε. Η υπερβολική υγρασία φθείρει το φυσικό στρώμα άμυνας του ακουστικού πόρου σας ενάντια στα μικρόβια.

Για να σταματήσετε τη φαγούρα, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την μόλυνση. Μερικές μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους, αλλά ένας γιατρός σας πιθανώς να σας συνταγογραφήσει ωτικές σταγόνες. Μπορεί να χρειαστεί να τις παίρνετε μερικές φορές την ημέρα για μια εβδομάδα. Άλλες λοιμώξεις μπορεί να χρειάζονται μια σειρά αντιβιοτικών.

Δερματικές αλλεργίες

Μπορεί να έχετε φαγούρα στα αυτιά λόγω δερματικής αλλεργικής αντίδρασης. Κάποιο προϊόν ομορφιάς (όπως σπρέι μαλλιών ή σαμπουάν) μπορεί να είναι ο “ένοχος”. Το ίδιο γίνεται κάποιες φορές και με προϊόντα που περιέχουν νικέλιο, όπως τα σκουλαρίκια. Πλαστικό, καουτσούκ ή μέταλλο που βάζετε μέσα στα αυτιά σας, όπως ακουστικά, μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα εξάνθημα (δερματίτιδα εξ επαφής).

Για να ανακουφιστείτε, θα πρέπει να καταλάβετε σε τι είστε αλλεργικοί και να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Μέχρι τότε, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια στεροειδή αλοιφή για να σταματήσει την επιθυμία σας για ξύσιμο.

Έκζεμα ή ψωρίαση

Εάν έχετε αυτές τις δερματικές παθήσεις, μπορεί να είστε επιρρεπείς σε φαγούρα στα κανάλια του αυτιού. Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα με σταγόνες για τα αυτιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε στεροειδή χάπια.

Τροφικές αλλεργίες

Τα αυτιά σας μπορεί να έχουν φαγούρα, όταν τρώτε ορισμένα φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς. Γνωστό ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο κατά την περίοδο των εποχιακών αλλεργιών.

Το αίσθημα τσιμπήματος στα αυτιά σας συνήθως σταματάει, μόλις καταπιείτε το φαγητό ή το βγάλετε από το στόμα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεστε θεραπεία. Ωστόσο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει κάποιο τεστ για να δει πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία σας.

Πηγή: webmd.com