ΥΓΕΙΑ

7 τρόποι για να υποχωρήσει το κάψιμο στη γλώσσα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σε όλους έχει τύχει να μην προσέξουμε όσο πρέπει την ώρα που τρώμε και να βάλουμε στο στόμα κάτι που είναι πολύ καυτό.

7 τρόποι για να υποχωρήσει το κάψιμο στη γλώσσα
Bigstock

Αυτομάτως νιώθουμε τον πόνο που χαρακτηρίζει το κάψιμο στη γλώσσα, κάτι που στη συνέχεια γίνεται μούδιασμα και για αρκετές ώρες (ή και κάποιες μέρες) αποτελεί επώδυνη ενόχληση.

“Τα ελαφρά εγκαύματα της γλώσσας συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, δρ. Matthew Goldman. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πονάνε!

Εγκαύματα γλώσσας πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού

Αυτό που κάνει την πρώτη σας μπουκιά τόσο νόστιμη είναι και αυτό που κάνει το στόμα σας ευαίσθητο στις ακραίες θερμοκρασίες. Οι ευαίσθητοι ιστοί στη γλώσσα επιτρέπουν να δοκιμάσετε μια ποικιλία γεύσεων, αλλά είναι εύκολο και να τραυματιστούν.

Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με την έννοια των εγκαυμάτων πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Είναι ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίζεται η σοβαρότητα της βλάβης των ιστών. Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού να είναι τα πιο σοβαρά. Χρησιμοποιούμε τις ίδιες κατηγορίες για να ταξινομήσουμε τα εγκαύματα της γλώσσας.

  1. Τα πρώτου βαθμού εγκαύματα της γλώσσας είναι τα πιο συνηθισμένα και επηρεάζουν μόνο το ανώτερο στρώμα του ιστού. Η γλώσσα μπορεί να φαίνεται πιο βαθύ ροζ ή κόκκινη. Μπορεί να παρουσιάσετε πρήξιμο, ήπιο πόνο ή και τα δύο.
  2. Τα δεύτερου βαθμού εγκαύματα της γλώσσας υπερβαίνουν το ανώτερο στρώμα του ιστού και πονούν περισσότερο από τα εγκαύματα πρώτου βαθμού. Εκτός από το να γίνει κόκκινη και να διογκωθεί, μπορεί να παρατηρήσετε ότι σχηματίζονται φουσκάλες.
  3. Τα τρίτου βαθμού εγκαύματα της γλώσσας είναι τα πιο σοβαρά, επηρεάζοντας τα βαθύτερα στρώματα του ιστού. Οι πληγείσες περιοχές της γλώσσας σας είτε θα μαυρίσουν είτε θα γίνουν λευκές, ενώ μπορεί να έχετε μούδιασμα και οξύ πόνο.

Οι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται ανάμεσα στα εξογκώματα (θηλώματα) που καλύπτουν τη γλώσσα. Όταν καίγονται, αυτές οι θηλές μερικές φορές εξαφανίζονται, κάνοντας τη γλώσσα να φαίνεται ασυνήθιστα λεία. Η αίσθηση της γεύσης σας μπορεί επίσης να μειωθεί προσωρινά (ή να εξαφανιστεί εντελώς) μετά από ένα κακό έγκαυμα.

Η σοβαρότητα του τραυματισμού καθορίζει εάν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε υποστεί έγκαυμα δεύτερου ή τρίτου βαθμού, πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό. Τα εγκαύματα αυτής της φύσης είναι πολύ σοβαρά για να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας και μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές.

Ευτυχώς, η πλειονότητα των εγκαυμάτων της γλώσσας είναι πρώτου βαθμού, που σημαίνει ότι μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας στο σπίτι.

Tongue-glossa

Ακολουθούν 7 συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και να επιταχύνετε την επούλωση από ένα έγκαυμα της γλώσσας πρώτου βαθμού:

1. Πίνετε κρύα ροφήματα και τρώτε κρύα φαγητά

Τις πρώτες μέρες μετά το έγκαυμα, επιλέξτε κρύα ή παγωμένα τρόφιμα που είναι ήπια και μη ερεθιστικά, όπως το παγωτό.

2. Πιπιλίστε κομματάκια πάγου ή γρανίτα

Φροντίστε μόνο να μην είναι υπερβολικά παγωμένα, διότι μπορεί να κολλήσει πάνω τους η ήδη ευαίσθητη γλώσσα σας.

3. Καλύψτε τη γλώσσα σας με γάλα, ζάχαρη ή μέλι

Οι λάτρεις των πικάντικων φαγητών θα το επιβεβαιώσουν: Το γάλα είναι εξαιρετικό για να σας βοηθήσει να νικήσετε τη κάψα. Αλλά δεν είναι το μόνο βασικό στοιχείο της κουζίνας που μπορεί να βοηθήσει! Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να απαλύνει τον πόνο.

4. Πάρτε παυσίπονο

Εάν αισθάνεστε πολύ πόνο ή πρήξιμο, σκεφτείτε να πάρετε ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

5. Ξεπλύνετε το στόμα σας με αλατόνερο

Τα μπουκώματα με αλάτι είναι διπλά αποτελεσματικά: Μπορούν να απαλύνουν τον πόνο της γλώσσας και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. “Αποφύγετε όμως τα στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν τις πληγές και να αυξήσουν τον πόνο”, συμβουλεύει ο δρ. Goldman.

6. Βάλτε βιταμίνη Ε

Εάν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, η βιταμίνη Ε είναι ο καλύτερος τρόπος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε μια υγρή κάψουλα 1.000 IU απευθείας στη γλώσσα σας.

7. Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή

Το να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα είναι πάντα σημαντικό, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν έχετε μια πληγή στη γλώσσα. “Το να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης, ειδικά εάν έχετε ανοιχτή πληγή ή φουσκάλα”, λέει ο Goldman.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι -ενώ αναρρώνετε από ένα έγκαυμα της γλώσσας- θα πρέπει να αποφεύγετε να ερεθίζετε τον κατεστραμμένο ιστό. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε ζεστά φαγητά και ροφήματα, να μην χρησιμοποιείτε ξύστρα γλώσσας σας και να παραλείπετε τυχόν πικάντικα ή όξινα φαγητά.

Πηγή: clevelandclinic.org