ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: 10 πρώιμα σημάδια – Πότε είναι η στιγμή για εξετάσεις

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει την μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

Αλτσχάιμερ: 10 πρώιμα σημάδια – Πότε είναι η στιγμή για εξετάσεις
Bigstock

Είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας, αντιπροσωπεύοντας το 60-80% των σχετικών διαγνώσεων. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η κατανόηση των πρώιμων προειδοποιητικών σημαδιών μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής συμβουλής και παρέμβασης.

Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ

Ο εντοπισμός των πρώιμων σημαδιών του Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς συχνά μοιάζουν με φυσιολογικές αλλαγές, που σχετίζονται με την ηλικία. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την εμφάνιση αυτής της πάθησης. Ακολουθούν ορισμένα βασικά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε:

1. Απώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινή ζωή

Ένα από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια μνήμης, ιδιαίτερα το να ξεχνάει κανείς πληροφορίες που έμαθε πρόσφατα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να ξεχνάτε σημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα, να κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις επανειλημμένα ή να βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε βοηθήματα μνήμης, όπως σημειώσεις ή μέλη της οικογένειας για πράγματα που παλιότερα τα χειριζόσασταν ανεξάρτητα.

2. Δυσκολία στον προγραμματισμό ή στην επίλυση προβλημάτων

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην ικανότητά τους να αναπτύσσουν και να ακολουθούν σχέδια ή να επεξεργάζονται αριθμούς. Μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια συνταγή, να διαχειριστούν τους μηνιαίους λογαριασμούς ή να συγκεντρωθούν σε εργασίες που απαιτούν λογική σκέψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και μείωση της ικανότητας να ολοκληρώσουν συνήθεις δραστηριότητες.

3. Δυσκολίες στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι είναι η δυσκολία στην ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, που κάποτε ήταν εύκολο να εκτελεστούν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να ξεχάσεις τους κανόνες ενός αγαπημένου παιχνιδιού, να χαθείς ενώ οδηγείς προς μια οικεία τοποθεσία ή να δυσκολεύεσαι με καθημερινές εργασίες στη δουλειά ή στο σπίτι. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία και την ανεξαρτησία του ατόμου.

4. Σύγχυση με τον χρόνο ή τον τόπο

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν την αίσθηση των ημερομηνιών, των εποχών και του χρόνου. Μπορεί να ξεχάσουν πού βρίσκονται ή πώς έφτασαν εκεί και να δυσκολεύονται να καταλάβουν κάτι αν δεν συμβαίνει εκείνη τη στιγμή ακριβώς. Αυτός ο αποπροσανατολισμός μπορεί να οδηγήσει σε περιστατικά περιπλάνησης σε οικείες περιοχές χωρίς να θυμάται πώς ακριβώς να φτάσει στον προορισμό.

5. Πρόβλημα στην κατανόηση των οπτικών εικόνων και των χωρικών σχέσεων

Τα προβλήματα όρασης μπορεί επίσης να είναι σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ. Τέτοια είναι η δυσκολία στην ανάγνωση, στην εκτίμηση της απόστασης και στον προσδιορισμό του χρώματος ή της αντίθεσης, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οδήγηση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ζητήματα είναι μεγαλύτερα από τις τυπικές αλλαγές όρασης που σχετίζονται με την ηλικία και μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική ασφάλεια και κινητικότητα.

6. Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή τη γραφή

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν πρόβλημα να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση. Μπορεί να σταματήσουν στην μέση μιας συζήτησης, να επαναλαμβάνουν συχνά ό,τι έχουν μόλις πει ή να δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή λέξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες και μείωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

7. Λανθασμένη τοποθέτηση πραγμάτων και απώλεια να θυμηθεί τι έκανε πριν λίγο

Ένα άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αφήσει πράγματα (π.χ. κλειδιά αυτοκινήτου) σε ασυνήθιστα μέρη και να χάσει την ικανότητά του να θυμάται τι έκανε και πού βρισκόταν όταν τα είχε τελευταία φορά στο χέρι του. Μπορεί να κατηγορήσει άλλους για... κλοπή, όταν δεν μπορεί να βρει ένα αντικείμενο. Με τον καιρό, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει πιο συχνή και ενοχλητική.

8. Μειωμένη ή κακή κρίση

Οι αλλαγές στην κρίση ή στη λήψη αποφάσεων μπορούν επίσης να είναι προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ. Τέτοιες μπορεί να είναι κακές οικονομικές αποφάσεις (όπως μεγάλα έξοδα σε αχρείαστες αγορές) ή η παραμέληση της προσωπικής υγιεινής και περιποίησης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και να επηρεάσουν τη συνολική ευημερία.

9. Απόσυρση από εργασιακές ή κοινωνικές δραστηριότητες

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, ο ασθενής μπορεί να αποσυρθεί από κοινωνικές δραστηριότητες, χόμπι ή επαγγελματικά έργα, που κάποτε απολάμβανε. Μπορεί να δυσκολεύεται να παρακολουθεί τα νέα της αγαπημένης του αθλητικής ομάδας ή να μην θυμάται πώς να εκτελέσει ένα οικείο χόμπι. Αυτή η απόσυρση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης.

10. Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα

Οι σημαντικές αλλαγές διάθεσης και προσωπικότητας μπορεί να είναι ενδεικτικές της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει μπερδεμένος, καχύποπτος, καταθλιπτικός, φοβισμένος ή ανήσυχος. Μπορεί να αναστατώνεται εύκολα στο σπίτι, με φίλους ή σε άγνωστα μέρη, οδηγώντας σε αυξημένη ταραχή και άγχος.

Αλτσχάιμερ: Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, να παρέχει πρόσβαση σε υποστήριξη και πόρους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν αναζητάτε ιατρική συμβουλή:

1. Προγραμματίστε μια ιατρική αξιολόγηση

Εάν παρατηρήσετε σημάδια απώλειας μνήμης ή άλλα συμπτώματα της νόσου, προγραμματίστε ένα ραντεβού με γιατρό. Θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή αξιολόγηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, φυσικές και νευρολογικές εξετάσεις και γνωστικά τεστ για την αξιολόγηση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης.

2. Μιλήστε για τα συμπτώματα και τις ανησυχίες σας

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τυχόν συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει, συμπεριλαμβανομένου του πότε ξεκίνησαν και πώς έχουν εξελιχθεί. Είναι σώφρον να έχετε στο πλάι σας ένα μέλος της οικογένειας ή έναν στενό σας φίλο, που μπορεί να παρέχει στον γιατρό πρόσθετες πληροφορίες για αλλαγές στη συμπεριφορά ή τις ικανότητές σας.

3. Επανεξετάστε φάρμακα και συνθήκες υγείας

Ορισμένα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να προκληθούν από άλλες ιατρικές καταστάσεις ή φάρμακα. Ο γιατρός θα επανεξετάσει τα φάρμακα που ενδεχομένως ήδη παίρνετε για άλλα ζητήματα υγείας, ώστε να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας.

4. Παραπομπή σε ειδικό

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται ότι έχετε Αλτσχάιμερ, μπορεί να σας παραπέμψει σε νευρολόγο ή άλλο ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση. Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να διεξάγουν πιο λεπτομερείς εξετάσεις και να παρέχουν πιο ακριβή διάγνωση.

5. Επιλογές θεραπείας

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία ίασης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν επιλογές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Ο γιατρός ενδεχομένως να σας συστήσει αλλαγές σε φάρμακα και τρόπο ζωής και να σας προτείνει υπηρεσίες υποστήριξης που θα σας ωφελήσουν.

6. Προγραμματίστε το μέλλον σας

Η έγκαιρη διάγνωση παρέχει την ευκαιρία να προγραμματίσετε το μέλλον και να λάβετε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με ζητήματα φροντίδας, οικονομικά και νομικά θέματα. Επιτρέπει επίσης σε άτομα και οικογένειες να αναζητήσουν έγκαιρη υποστήριξη και πόρους, για να βοηθήσουν στη διαχείριση των δυσκολιών διαβίωσης με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πηγή: webmd.com