ΥΓΕΙΑ

Οι 5 καλύτερες τροφές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης - Μικρές αλλαγές που βοηθούν την καρδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου παγκοσμίως.

Οι 5 καλύτερες τροφές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης - Μικρές αλλαγές που βοηθούν την καρδιά

Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, αλλά και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ωστόσο, ότι οι αλλαγές στη διατροφή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο διάσημος Ισπανός καρδιολόγος Aurelio Rojas μοιράστηκε με τους ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια λίστα με πέντε τρόφιμα που μπορούν, σύμφωνα με την επιστήμη, να συμβάλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

«Μικρές προσαρμογές στη διατροφή σας μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιά σας», λέει ο γιατρός.

Μαύρη σοκολάτα: Γλυκιά και υγιεινή

Το κακάο, στην πιο αγνή του εκδοχή και χωρίς υπερβολική ζάχαρη, αποτελεί ένα απροσδόκητο εργαλείο για την υγεία της καρδιάς. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που προάγουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ενός φυσικού αγγειοδιασταλτικού που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Παρά την περιεκτικότητά της σε λιπαρά, η προστασία που προσφέρει, την καθιστά μια απολαυστική προσθήκη που ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Dark-chocolate-sokolata

Μπανάνες: Κάλιο εναντίον νατρίου

Οι μπανάνες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πηγών καλίου, ενός βασικού μετάλλου που βοηθά στην εξάλειψη της περίσσειας νατρίου μέσω των νεφρών. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το κάλιο συμβάλλει επίσης στη χαλάρωση των αγγείων, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής αντίστασης.

Η αύξηση της πρόσληψης καλίου κατά ένα γραμμάριο την ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει τη συστολική πίεση έως και 2,4 mmHg.

Bananas-blood-pressure-heart

Παντζάρι: Φυσική αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου

Αυτό το ριζώδες λαχανικό έχει κερδίσει εξέχουσα θέση στη λίστα των αντιυπερτασικών τροφών για την υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα, ενώσεις που το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου.

Έτσι, το παντζάρι δρα ως φυσικό συμπλήρωμα για αγγειοδιαστολή, ενισχύοντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς που ήδη παράγει αυθόρμητα το σώμα μας.

Ρόδι: Τροφή - φάρμακο

Σύμφωνα με τον Rojas, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μειώνοντας τη δραστηριότητα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, ενός κοινού θεραπευτικού στόχου στις φαρμακολογικές θεραπείες κατά της υπέρτασης.

Αν και η επίδρασή του δεν αντικαθιστά αυτή των φαρμάκων, η ενσωμάτωσή του στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Pomegranate-rodi

Τζίντζερ: Φυσικός αποκλειστής ασβεστίου

Η ρίζα τζίντζερ παίζει επίσης ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Λειτουργεί, εν μέρει, ως αποκλειστής διαύλων ασβεστίου, μηχανισμός που αποτρέπει την υπερβολική συστολή των αρτηριών και προωθεί τη χαλάρωση των αγγείων.

Αν και η επίδρασή της είναι μικρότερη από εκείνη των φαρμάκων, μπορεί να συμβάλει θετικά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Οι συμβουλές του Δόκτορος Rojas επιβεβαιώνουν αυτό που επισημαίνουν διαρκώς οι γιατροί: Η διατροφική προσέγγιση για την καταπολέμηση της υπέρτασης πρέπει να είναι ευρεία, ολοκληρωμένη και βιώσιμη.

Η εισαγωγή αυτών των τροφίμων δεν συνεπάγεται τη διακοπή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά ενισχύει τα αποτελέσματά τους και βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.