Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αρχίσετε να παίρνετε βιταμίνη B12
Η βιταμίνη Β12 είναι μια απαραίτητη υδατοδιαλυτή βιταμίνη που μπορείτε να λάβετε μόνο μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε B12 είναι το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία ανεπαρκειών και συνιστώνται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι συμβαίνει όταν λαμβάνετε B12:
Βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης Β12
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 βοηθά στην πρόληψη ή τη θεραπεία της ανεπάρκειας της συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη, κακή απορρόφηση ή κακοήθη αναιμία (μια αυτοάνοση διαταραχή που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12).
Τα άτομα με επιβεβαιωμένη μέσω εξέτασης αίματος κακοήθη αναιμία ή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα μέχρι η βιταμίνη να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Στη συνέχεια μπορούν να λαμβάνουν από στόματος συμπληρώματα για τη διατήρηση υγιών επιπέδων.
Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα βιταμίνης Β12, συμβουλευτείτε γιατρό.
Υποστήριξη της εγκυμοσύνης
Τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι συχνά απαραίτητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνουν την υγεία της μητέρας και του παιδιού.
Τα συμπληρώματα Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βελτιώνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη.
Προστατεύουν από νευρικές ανωμαλίες, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και αναιμία στα παιδιά.
Δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ωστόσο, η κλινική επίδραση αυτής της βελτίωσης μακροπρόθεσμα.
Οι έγκυες που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 πρέπει να συζητούν τη διατροφή τους και τις επιλογές συμπληρωμάτων με τον γιατρό τους. Αν ακολουθούν, για παράδειγμα, χορτοφαγική διατροφή, μπορεί να χρειαστεί να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης Β12 και να πάρουν συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό
Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη μείωση της ομοκυστεΐνης στο αίμα, διασπώντας την. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη βιταμινών.
Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως:
- Καρδιακές παθήσεις
- Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει την κεντρική όραση
- Νόσος Αλτσχάιμερ και άνοια
Ωστόσο, οι έρευνες δεν έχουν διαπιστώσει καμία άμεση επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 στην προστασία από αυτές τις ασθένειες.
Τι κάνει η βιταμίνη Β12;
Η βιταμίνη Β12 έχει διάφορες βασικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως:
- Ανάπτυξη και λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος
- Σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων
- Σύνθεση DNA και RNA
- Μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη (ένα απαραίτητο αμινοξύ για τον οργανισμό)
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 από τα τρόφιμα που καταναλώνουν, αλλά κάποιοι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη Β12 μέσω συμπληρωμάτων.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12
- Κρέας, όπως βοδινό, συκώτι, κιμάς, γαλοπούλα
- Θαλασσινά, όπως μύδια, στρείδια, σολομός ή τόνος
- Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί
- Αυγά
- Ενισχυμένα δημητριακά πρωινού
- Διατροφική μαγιά
Πόση βιταμίνη Β12 χρειάζεστε καθημερινά;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Β12 ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία:
Μέχρι 6 μηνών: 0,4 μικρογραμμάρια (mcg)
7 έως 12 μηνών: 0,5 mcg
1 έως 3 ετών: 0,9 mcg
4 έως 8 ετών: 1,2 mcg
9 έως 13 ετών: 1,8 mcg
14 έως 18 ετών: 2,4 mcg
19 ετών και άνω: 2,4 mcg
Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη Β12 αυξάνονται σε 2,6 mg και 2,8 mg ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αντίστοιχα.
Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:
- Ανεπαρκής πρόσληψη
- Κακή απορρόφηση
- Έλλειψη ενδογενούς παράγοντα (γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από το στομάχι)
- Φάρμακα που μειώνουν το γαστρικό οξύ
Ο οργανισμός αποθηκεύει έως και 5 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης Β12, επομένως τα συμπτώματα της ανεπάρκειας εμφανίζονται μετά από μήνες ή και χρόνια.
Τα σημάδια πιθανής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:
- Μεγαλοβλαστική αναιμία (αναιμία που οφείλεται σε διαταραχές σύνθεσης DNA κατά την αιμοποίηση)
- Γλωσσίτιδα
- Χλωμό δέρμα
- Κόπωση
- Αίσθημα καρδιακών παλμών
- Απώλεια βάρους
- Άνοια
- Στειρότητα

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι συνήθως αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής πρόσληψης τροφών που την περιέχουν ή της κακής απορρόφησής της.
Οι ακόλουθες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12:
Χορτοφάγοι ή vegan: Οι κύριες πηγές βιταμίνης Β12 είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Οι αυστηρά χορτοφάγοι ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας.
Βρέφη χορτοφάγων ή αυστηρών χορτοφάγων: Τα βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό από άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή ή έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μπορεί επίσης να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Ηλικιωμένοι: Μπορεί να είναι επιρρεπείς σε γαστρίτιδα ή λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H pylori), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Άτομα με κακοήθη αναιμία: Αυτή η αναιμία προσβάλλει τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου, εμποδίζοντας την παραγωγή ενδογενών παραγόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές: Τα άτομα με νόσο του Crohn ή κολίτιδα, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα διαφόρων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, λόγω κακής απορρόφησης.
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό: Όσοι έχουν υποβληθεί σε γαστρεκτομή (αφαίρεση μέρους του στομάχου) ή γαστρική παράκαμψη, ενδέχεται να χάσουν την ικανότητα να απορροφούν σωστά τη βιταμίνη Β12. Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 απορροφάται στο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου, επομένως τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε εκτομή του λεπτού εντέρου ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας.
Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο όσοι έχουν ανεπάρκεια B12 ή κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Xορτοφάγοι ή vegan
- Έγκυες χορτοφάγοι ή vegan
- Ηλικιωμένοι
- Άτομα με κακοήθη αναιμία
- Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές και/ή ιστορικό γαστρεντερικής χειρουργικής επέμβασης
Πριν αγοράσετε συμπληρώματα βιταμίνης Β12, συζητήστε με τον γιατρό σας εάν πραγματικά τα χρειάζεστε.
Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν ότι πολλά συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα, συνταγοραφούμενα και μη, καθώς και με άλλα συμπληρώματα.
Πηγή: verywellhealth