ΥΓΕΙΑ

Είναι τα δίδυμα αλλεργικά στα ίδια πράγματα;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι μια κοινή απορία: εάν ένα δίδυμο παιδί έχει τροφική αλλεργία, αλλεργία στα κατοικίδια ή ευαισθησία στη γύρη, πρέπει να έχει και το αδερφάκι του;

Είναι τα δίδυμα αλλεργικά στα ίδια πράγματα;
Bigstock

Άλλωστε, τα δίδυμα —ειδικά τα πανομοιότυπα— μοιράζονται σχεδόν όλο το DNA τους. Αλλά είναι πραγματικά έτσι τα πράγματα;

Αυτό το άρθρο εξηγεί την επιστήμη πίσω από το εάν τα δίδυμα είναι αλλεργικά στα ίδια πράγματα, εξετάζοντας τους ρόλους της γενετικής, του περιβάλλοντος και της επιγενετικής στην ανάπτυξη αλλεργιών. Η απάντηση είναι πιο σύνθετη από την απλή κληρονομικότητα.

Κατανόηση των αλλεργιών: Γονίδια εναντίον περιβάλλοντος

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε αβλαβείς ουσίες, όπως η γύρη, οι πρωτεΐνες των τροφίμων ή το τρίχωμα των κατοικίδιων. Αυτή η αντίδραση περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης και της περιβαλλοντικής έκθεσης.

  • Η γενετική καθορίζει πόσο πιθανό είναι κάποιος να αναπτύξει αλλεργίες.
  • Οι περιβαλλοντικοί ερεθισμοί καθορίζουν εάν αυτή η ευαισθησία γίνεται πραγματική αλλεργία.
  • Η επιγενετική (αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση που δεν προκαλούνται από την αλληλουχία του DNA) επηρεάζουν επίσης τις αλλεργικές αποκρίσεις.

Τα δίδυμα παρέχουν ένα μοναδικό παράθυρο σε αυτή τη σχέση, ειδικά όταν συγκρίνουμε μονοζυγωτικά (πανομοιότυπα) και διζυγωτικά (αδελφικά) ζεύγη παιδιών/ενηλίκων.

Τι δείχνει η έρευνα για τα δίδυμα και τις αλλεργίες

Μελέτες που αφορούσαν δίδυμους έχουν βρει ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι πιο πιθανό να μοιράζονται τις ίδιες αλλεργίες σε σχέση με τα αδελφικά δίδυμα. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του κινδύνου αλλεργίας.

Ωστόσο, ακόμη και σε πανομοιότυπα δίδυμα, τα προφίλ αλλεργίας συχνά δεν είναι εντελώς τα ίδια.

Βασικά ευρήματα από έρευνα για αλλεργίες σε διδύμους:

  • Τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν υψηλότερο «ποσοστό συμφωνίας» για αλλεργίες (π.χ. και τα δύο έχουν άσθμα ή αλλεργικό πυρετό) από τα δίδυμα που είναι αδελφικά.
  • Αλλά δεν αντιδρούν πάντα στο ίδιο αλλεργιογόνο ή με την ίδια σοβαρότητα.
  • Τα αδελφικά δίδυμα, που μοιράζονται περίπου το 50% των γονιδίων τους, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά συμφωνίας.
  • Οι περιβαλλοντικές διαφορές (διατροφή, λοιμώξεις, ποιότητα αέρα, έκθεση σε κατοικίδια ζώα) πριν ή μετά τη γέννηση μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της κάθε αλλεργίας.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα πανομοιότυπα δίδυμα που μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να αναπτύξουν διαφορετικές αλλεργικές ευαισθησίες με την πάροδο του χρόνου.

Mother-Twins

Παραδείγματα διαφορών στις αλλεργίες διδύμων

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο, που απεικονίζουν αυτήν την πολυπλοκότητα:

  • Το ένα δίδυμο μπορεί να έχει αλλεργία στα φιστίκια, ενώ το άλλο μπορεί να φάει φιστίκια χωρίς πρόβλημα.
  • Το ένα μπορεί να εμφανίσει έκζεμα ή άσθμα, ενώ το άλλο όχι.
  • Και τα δύο μπορεί να είναι αλλεργικά στα ακάρεα της σκόνης, αλλά μόνο το ένα έχει σοβαρά συμπτώματα.
  • Το ένα δίδυμο μπορεί να αναπτύξει εποχικές αλλεργίες στην παιδική ηλικία, ενώ το άλλο τις εμφανίζει αργότερα ή καθόλου.

Αυτές οι παραλλαγές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν είναι… πεπρωμένο. Ο χρόνος έκθεσης, το ιστορικό λοίμωξης, ακόμη και οι διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το αν εκδηλώνεται μια αλλεργία.

Ο ρόλος της επιγενετικής

Η επιγενετική αναφέρεται σε χημικές αλλαγές που επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων, χωρίς να αλλοιώνουν το υποκείμενο DNA. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκληθούν από:

  • Λοιμώξεις
  • Ρύπους
  • Διατροφικούς παράγοντες
  • Στρες ή τραύμα

Στα δίδυμα -ειδικά τα πανομοιότυπα- οι επιγενετικές διαφορές αυξάνονται με την ηλικία. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το γιατί ορισμένες αλλεργίες εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ή διαφέρουν μεταξύ διδύμων που μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον.

Σύνοψη

Τελικά, είναι τα δίδυμα αλλεργικά στα ίδια πράγματα;

Όχι απαραίτητα. Ενώ η γενετική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο αλλεργίας, δεν εγγυάται πανομοιότυπες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και σε πανομοιότυπα δίδυμα. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ο χρόνος έκθεσης και οι επιγενετικές αλλαγές διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι αλλεργίες και διαφέρουν μεταξύ των αδερφών.

Η κατανόηση αυτής της περίπλοκης αλληλεπίδρασης όχι μόνο ρίχνει φως στον τρόπο εμφάνισης των αλλεργιών, αλλά μας υπενθυμίζει επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ατόμου διαμορφώνεται μοναδικά τόσο από τη φύση όσο και από την ανατροφή ακόμα και όταν μοιράζονται σχεδόν το ίδιο DNA.

Πηγές:
theconversation.com
healthline.com
aafa.org
scientificamerican.com
nhs.uk