ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Με ποιες και πόσες πρωτεΐνες θα τη μειώσετε

Σινάνη Αικατερίνη

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Υπέρταση: Με ποιες και πόσες πρωτεΐνες θα τη μειώσετε

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, όπως είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι φακές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι οι ελάχιστα επεξεργασμένες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, μπορούν να συμπεριληφθούν στα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

«Η μελέτη μας επικεντρώθηκε στα τρόφιμα και όχι στα φυτικά συμπληρώματα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Marcia Otto, επιδημιολόγος διατροφής και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Όπως δείχνουν πολλά στοιχεία, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Δεν έχει αποσαφηνιστεί όμως ο ρόλος των πρωτεϊνών στην αρτηριακή πίεση.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η ποσότητα και η ποικιλία των πρωτεϊνών που καταναλώνει ένα άτομο από φυτικές και ζωικές πηγές μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή του πίεση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.294 συμμετέχοντες σε μελέτη για την αθηροσκλήρωση, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 120 ερωτήσεων σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωναν. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης ότι δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η μέση ηλικία τους ήταν 58 έτη κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν για έως και 18 έτη, με μέση διάρκεια παρακολούθησης σχεδόν εννέα έτη.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 68 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, με περίπου 24 γραμμάρια να προέρχονται από φυτικές πηγές και τα υπόλοιπα από ζωικές. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο, εννέα διαφορετικά είδη πρωτεΐνης την εβδομάδα.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρές ενδείξεις που να υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης και του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης. Διαπίστωσαν όμως, ότι όσο περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες κατανάλωνε ένα άτομο, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.

Για κάθε 20 γραμμάρια φυτικών πρωτεϊνών που καταναλώνονταν καθημερινά, ο κίνδυνος υπέρτασης μειωνόταν κατά 16% σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες φυτικές τροφές. Τα οφέλη αυτά σταθεροποιήθηκαν όταν ένα άτομο κατανάλωνε 30 γραμμάρια φυτικών πρωτεϊνών.

Η ποσότητα πρωτεϊνών που βρίσκεται στα φυτά και τα ζώα ποικίλλει. Για παράδειγμα, 85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα με νερό περιέχουν σχεδόν 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 φλιτζάνι χούμους περιέχει 19 γραμμάρια και 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια περιέχει 15 γραμμάρια.

Καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών είναι τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, το edamame, το βούτυρο από ξηρούς καρπούς, η βρόμη, η κινόα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το τόφου και το γάλα σόγιας.

Αυτά τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

«Νομίζω ότι από πολλές απόψεις αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει πράγματα που ήδη γνωρίζαμε», δήλωσε ο Δρ. Matthew Landry, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας και πρόληψης ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ωστόσο, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της συνετής επιλογής αυτών των φυτικών πρωτεϊνών, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.