ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες καθώς γερνούν

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, τείνουν να γερνούν υγιώς, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες καθώς γερνούν

Όσες ακολουθούν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ειδικά φυτικής προέλευσης, αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις και έχουν γενικά υγιέστερη γήρανση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Συνολικά, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

«Η κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την καλή υγεία στην τρίτη ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση «Jean Mayer» του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη, Andres Ardisson Korat.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι πηγές των πρωτεϊνών, έχουν σημασία», πρόσθεσε.

«Το να λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών σας από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης, φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία και την υγιή γήρανση σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study με έδρα το Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016.

Οι γυναίκες εντάχθηκαν στη μελέτη μεταξύ των ηλικιών 38 και 59 ετών και όλες θεωρήθηκαν ότι είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μελέτες που παρακολουθούσαν τη διατροφή των συμμετεχουσών και στη συνέχεια συνέκριναν τις πληροφορίες αυτές με τη συνολική ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών ή την απώλεια της σωματικής λειτουργίας ή της ψυχικής υγείας των γυναικών.

Διαπίστωσαν σημαντικά λιγότερες καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη στις γυναίκες που συμπεριλάμβαναν περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή τους από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, φασόλια, όσπρια και ζυμαρικά. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες παρουσίασαν επίσης μικρότερη έκπτωση στη γνωστική και ψυχική τους υγεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αντίθετα, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

«Εκείνες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης έτειναν να έχουν περισσότερες χρόνιες παθήσεις και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη βελτιωμένη σωματική λειτουργία που συνήθως συνδέουμε με την κατανάλωση πρωτεΐνης», δήλωσε ο Ardisson Korat.

Η ζωική πρωτεΐνη συνδεόταν σε μικρό βαθμό με λιγότερους φυσικούς περιορισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά η φυτική πρωτεΐνη είχε ισχυρότερη και πιο σταθερή σχέση με τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης συνοδεύτηκε από χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και ευαισθησίας στην ινσουλίνη - όλα θετικά για την υγεία της καρδιάς μιας γυναίκας.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα όλων αυτών των παραγόντων κινδύνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα οφέλη των πρωτεϊνών, μπορεί να προέρχονται από άλλα συστατικά των φυτικών τροφίμων και όχι από την πρωτεΐνη, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα φυτά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, μικροθρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ενώσεων από ό,τι τα ζωικά τρόφιμα.

Συνολικά, τα ευρήματα της ομάδας υποστηρίζουν τις συστάσεις να λαμβάνουν οι γυναίκες το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από φυτικές πηγές, με λίγο ψάρι και ζωική πρωτεΐνη για σίδηρο και βιταμίνη Β12.

«Η πρόσληψη πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης στη μέση ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και στη διατήρηση της καλής υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες», δήλωσε ο Ardisson Korat.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.