Η νέα ανθυγιεινή «εμμονή» που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένα εξαιρετικά δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η τακτική κατανάλωση ροφημάτων πρωτεΐνης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, προειδοποιεί γνωστός ογκολόγος.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαγνώσεις της νόσου σε νεότερες ηλικίες έχουν αυξηθεί κατά 80% σε όλο τον κόσμο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για το φαινόμενο ευθύνονται διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου, από την περιβαλλοντική ρύπανση μέχρι την παχυσαρκία και τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό.
Η νέα «ανθυγιεινή» εμμονή με τις σκόνες πρωτεΐνης έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Ο Δρ. James Kinross, χειρουργός παχέος εντέρου στο Imperial College London, δήλωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν τα δημοφιλή συμπληρώματα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής που προκαλεί καρκίνο.
«Όταν το σώμα διασπά και μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, ένα από τα υποπροϊόντα που παράγονται είναι οι τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή και καρκίνο του εντέρου».
Οι σκόνες πρωτεΐνης, τις οποίες χρησιμοποιούν κυρίως οι λάτρεις του γυμναστηρίου, «αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου» - το σύνολο των «καλών» βακτηρίων που ζουν στο έντερο, προκαλώντας φλεγμονή και απελευθερώνοντας τοξίνες.
Οι επιβλαβείς ενώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης του DNA στα κύτταρα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν καρκινικά, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Έρευνες έχουν δείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι οι δίαιτες με πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των σκονών πρωτεΐνης, μπορούν επίσης να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, προκαλώντας φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου.
Ο Δρ. Kinross συνιστά την αποχή από τις σκόνες πρωτεΐνης και την κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα όσπρια, αντί για ζωικές πρωτεΐνες.
«Αποφύγετε και τις σκόνες με φυτικές ίνες, καθώς είναι καταστροφικές για το έντερο», προειδοποιεί.
Άλλες υπερεπεξεργασμένες τροφές τις οποίες ο Δρ. Kinross συνιστά να αποφεύγετε, είναι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, που έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου.

«Αν θέλετε να φάτε κόκκινο κρέας, επιλέξτε κρέας υψηλής ποιότητας. Μην τρώτε κόκκινο κρέας πάνω από μία φορά την εβδομάδα», λέει.
Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει συνδέσει τρεις χημικές ουσίες που σχετίζονται με το κρέας με τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του αιμικού σιδήρου, των νιτρικών και των αμινών.
Ενώ τα ίδια τα νιτρικά δεν είναι καρκινογόνα, ο Δρ. Κίνρος λέει ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με πεπτικές χημικές ουσίες στο σώμα και να δημιουργήσουν καρκινογόνες ενώσεις.
«Αν μπορείτε να αντικαταστήσετε μια μερίδα κόκκινου κρέατος με ψάρι ή κοτόπουλο, θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου», είπε.
Ο Δρ. Κίνρος κατηγόρησε επίσης τις εταιρείες που «εμπορεύονται με σκανδαλώδη τρόπο» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κέικ, πατατάκια και έτοιμα γεύματα, για την αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του εντέρου σε νέους.
Η προειδοποίησή του έρχεται εν μέσω ενός σημαντικού αριθμού ερευνών που έχουν αποκαλύψει πώς οι γαλακτωματοποιητές, που συνήθως βρίσκονται σε πρωτεϊνούχα ροφήματα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντα που συμβάλλει στον καρκίνο του εντέρου.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα πρόσθετα μπορούν να καταστρέψουν το μικροβίωμα του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα, αλλαγές στο έντερο και φλεγμονή που συνδέεται με τον καρκίνο.
Ανασκόπηση του 2024 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι ο γαλακτωματοποιητής καραγενάνη, που περιέχεται σε πολλά έτοιμα πρωτεϊνούχα ροφήματα, διασπάται στο στομάχι και μετατρέπεται σε τοξική ουσία.
Αυτός ο γαλακτωματοποιητής μπορεί να προκαλέσει εντερικό έλκος και φλεγμονή, μειώνοντας την ποικιλομορφία των βακτηρίων και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη δίαιτα, μείωσαν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου κατά 38%, ανακοίνωσαν ερευνητές στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν αποτελεί πλέον ασθένεια της τρίτης ηλικίας, καθώς προσβάλλει όλο και περισσότερο άτομα ηλικίας 20, 30 και 40 ετών, ένα φαινόμενο που έχει προβληματίσει τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα έτοιμα προς κατανάλωση πρωτεϊνούχα ροφήματα θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα shake πρωτεΐνης θα μπορούσαν να είναι εξίσου επιβλαβή για την υγεία με ένα σοκολατένιο αυγό, παρόλο που το ένα χαρακτηρίζεται ως υγιεινό και το άλλο ως πρόχειρο φαγητό.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι και τα δύο έχουν περίπου 160 θερμίδες και θεωρούνται υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για κάθε αύξηση 10% των θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκε κατά 2,7%.
Πηγή: Mail Online