Το μπαχαρικό που προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας, υποστηρίζουν ότι ένα μπαχαρικό αφοπλίζει τα καρκινικά κύτταρα πριν πολλαπλασιαστούν και σχηματίσουν όγκους στο έντερο.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη μιας δόσης κουρκουμά στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
Μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη, η ένωση που δίνει στον κουρκουμά το έντονο πορτοκαλί χρώμα του, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη πρώιμων καρκινικών κυττάρων στο έντερο.
Η κουρκουμίνη προσκολλάται σε μια βασική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται από αυτά τα επικίνδυνα κύτταρα για να εξαπλωθούν και διακόπτει τη λειτουργία της.
Σε εργαστηριακές δοκιμές, εφάρμοσαν διάφορες δόσεις κουρκουμίνης στον εντερικό ιστό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ένωση σταμάτησε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που μοιάζουν με βλαστικά, τα οποία πιστεύεται ότι βοηθούν στην ανάπτυξη και την υποστήριξη των όγκων.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη ωθεί αυτά τα κύτταρα σε μια πιο καλοήθη κατάσταση - μειώνοντας την ικανότητά τους να διαιρούνται και να σχηματίζουν όγκους.
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ο κουρκουμάς θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της πρόληψης του καρκίνου του εντέρου, ιδιαίτερα για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης ξεχωριστές δοκιμές σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί με καρκινικά κύτταρα.
Διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη επιβράδυνε την ανάπτυξη του όγκου και παράτεινε τη διάρκεια ζωής των ζώων.

Το ισοδύναμο της δόσης για τους ανθρώπους θα ήταν 1,5-2 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα.
Η σκόνη κουρκουμά περιέχει περίπου 2-5% κουρκουμίνη κατά βάρος, που σημαίνει ότι κάποιος θα έπρεπε να καταναλώσει μεταξύ 40g και 100g για να λάβει 2g καθαρής κουρκουμίνης.
Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι θα περιείχε μια κανονική διατροφή, γι' αυτό οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν συμπληρώματα που είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ο κουρκουμάς έχει «χαμηλή τοξικότητα και είναι φθηνός, καλύπτοντας πολλές από τις προδιαγραφές μιας ιδανικής προληπτικής θεραπείας».
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται κυρίως στην κουζίνα της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής και θεωρείται υπερτροφή που καταπολεμά τον καρκίνο.
Είναι επίσης ένα δημοφιλές συμπλήρωμα, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο πόνο, ειδικά αυτόν που προκαλεί η αρθρίτιδα στο γόνατο.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν αποτελεί πλέον ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αλλά προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους νεότερων ηλικιών.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του είναι η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και η έλλειψη αρκετών φυτικών ινών.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ανακάλυψαν σύνδεση του καρκίνου του εντέρου και του E. coli, ενός τροφιμογενούς βακτηρίου.
Αναλύοντας το DNA νεαρών ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, βρήκαν μοναδικές γενετικές αλλαγές στο πεπτικό τους σύστημα που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού όγκων. Οι αλλαγές πιθανώς ενεργοποιούνται κατά την παιδική ηλικία, όταν το σώμα βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη.
Ανίχνευσαν επίσης ίχνη κολιβακτίνης, μιας τοξίνης που συνδέεται με τον καρκίνο και παράγεται από ορισμένα στελέχη του E. Coli, η οποία κρύβεται σε όγκους ασθενών κάτω των 40 ετών.
Η πιο συνηθισμένη πηγή του E. Coli είναι ο μη καλά μαγειρεμένος κιμάς, στον οποίο τα βακτήρια εξαπλώνονται κατά την επεξεργασία του.
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, είναι επίσης ύποπτα, καθώς μολύνονται συχνά στο χωράφι μέσω μολυσμένου νερού ή επαφής με ζώα.
Πηγή: Mail Online