ΥΓΕΙΑ

Χυμός παντζαριού: Γιατί μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σινάνη Αικατερίνη

Ο πλούσιος σε νιτρικά άλατα χυμός παντζαριού, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες.

Χυμός παντζαριού: Γιατί μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα παντζάρια μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της, η μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί ο χυμός παντζαριού στους ηλικιωμένους, μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες αλλαγές στο μικροβίωμα του στόματός τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ συνέκριναν τις αντιδράσεις μιας ομάδας ηλικιωμένων με αυτές μιας ομάδας νεότερων ανθρώπων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα νιτρικά άλατα είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό και καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά.

Όταν οι ηλικιωμένοι έπιναν συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε, αποτέλεσμα που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα των νεότερων.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό το αποτέλεσμα πιθανώς προκλήθηκε από την καταστολή των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα.

Η ανισορροπία μεταξύ των ωφέλιμων και των επιβλαβών στοματικών βακτηρίων μπορεί να μειώσει τη μετατροπή των νιτρικών αλάτων (που είναι άφθονα σε διατροφές πλούσιες σε λαχανικά) σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο είναι βασικό για την υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Anni Vanhatalo, του Πανεπιστημίου του Exeter, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα έχει οφέλη για την υγεία και ότι οι ηλικιωμένοι παράγουν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου καθώς γερνούν. Επίσης, τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να συνδεθεί με καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών από τους ηλικιωμένους θα μπορούσε να έχει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Σε όσους δεν αρέσουν τα παντζάρια, μπορούν να τρώνε άλλα λαχανικά με νιτρικά άλατα, όπως είναι το σπανάκι, η ρόκα, το μάραθο, το σέλινο και το λάχανο».

Στη μελέτη συμμετείχαν 39 ενήλικες κάτω των 30 ετών και 36 ενήλικες 60-70 ετών.

Τα μέλη και των δύο ομάδων έπιναν επί δύο εβδομάδες χυμό παντζαριού και επί δύο εβδομάδες χυμό χωρίς νιτρικά άλατα. Μεταξύ των δύο εβδομάδων μεσολάβησε μια περίοδος δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο αλληλούχισης βακτηριακών γονιδίων για να αναλύσουν ποια βακτήρια ήταν παρόντα στο στόμα πριν και μετά από κάθε περίοδο.

Και στις δύο ομάδες, η σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος άλλαξε σημαντικά μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού, αλλά αυτές οι αλλαγές διέφεραν μεταξύ των νεότερων και των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες, παρουσίασαν σημαντική μείωση των βακτηρίων Prevotella στο στόμα μετά την κατανάλωση του χυμού και αύξηση της ανάπτυξης βακτηρίων γνωστών για τα οφέλη τους για την υγεία, όπως τα Neisseria.

Οι μεγαλύτεροι είχαν υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση στην αρχή της μελέτης, η οποία μειώθηκε μετά τη λήψη του χυμού παντζαριού, αλλά όχι μετά την κατανάλωση του εικονικού συμπληρώματος.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νιτρικά μεταβάλλουν το μικροβίωμα του στόματος με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της φλεγμονής, καθώς και σε μείωση της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες μελέτες που θα διερευνήσουν την επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής και του βιολογικού φύλου στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα νιτρικά».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Free Radical Biology and Medicine.