ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που προστατεύει ήπαρ και εγκέφαλο: Αποτελέσματα σε μόνο 14 ημέρες

Σινάνη Αικατερίνη

Μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων ή με λίγους υδατάνθρακες, μπορεί να μειώσει σε μετρήσιμα επίπεδα τις εγκεφαλικές χημικές ουσίες που, όταν είναι αυξημένες, σχετίζονται με φλεγμονή και προβλήματα μνήμης.

Η διατροφή που προστατεύει ήπαρ και εγκέφαλο: Αποτελέσματα σε μόνο 14 ημέρες

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας παρακολούθησαν άτομα με πρώιμη λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία επηρεάζει τον μεταβολισμό του εγκεφάλου και μπορεί να συμβάλει σε γνωστικά συμπτώματα, όπως μειωμένη συγκέντρωση και δυσκολία στην οργάνωση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν είτε δίαιτα με λίγες θερμίδες είτε με λίγους υδατάνθρακες για μόλις δύο εβδομάδες.

Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν εκ νέου σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί αν οι δείκτες μεταβολισμού στον εγκέφαλο είχαν βελτιωθεί.

«Διαπιστώσαμε ότι η μείωση του λίπους στο ήπαρ μέσω σύντομων διατροφικών παρεμβάσεων, μείωσε επίσης τα επίπεδα συγκεκριμένων εγκεφαλικών μεταβολιτών που, όταν αυξηθούν, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και νευροτοξικότητα», δήλωσε η Andreana P. Haley, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες με πρώιμη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (MASLD) εμφάνισαν βελτίωση, υποδεικνύοντας ότι η δίαιτα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, πέρα από το ήπαρ».

Η MASLD είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική νόσος παγκοσμίως, με εκτιμώμενη επίπτωση 38% στους ενήλικες. Εκτός από τη βλάβη στο ήπαρ, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν γνωστικά συμπτώματα που συνδέονται με μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως αυξημένα επίπεδα νευρομεταβολιτών γλουταμινικού οξέος και μυοϊνοσιτόλης. Αυτές οι ουσίες, όταν υπερβαίνουν τα φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και νευροτοξικότητα, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ήπατος και εγκεφάλου πριν και μετά τη δίαιτα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: το 97% παρουσίασε μείωση του λίπους στο ήπαρ, το 77% μείωση του γλουταμινικού οξέος και το 70% μείωση της μυοϊνοσιτόλης.

«Μας εξέπληξε το πόσο γρήγορα αντέδρασε ο εγκέφαλος», δήλωσε η Haley. «Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, είδαμε μετρήσιμες βελτιώσεις στους εγκεφαλικούς μεταβολίτες, κάτι που μέχρι τώρα μόνο υποθέταμε ότι συμβαίνει».

Με την προβλεπόμενη αύξηση της MASLD στο 55% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2040, τα ευρήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η μελέτη προσφέρει ελπίδα ότι ακόμη και βραχυπρόθεσμες, πρακτικές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν διαδικασίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με γνωστική εξασθένιση και να προστατεύσουν τη νευρολογική λειτουργία.

Η Haley τονίζει ότι η έρευνα αυτή αποτελεί ένα proof-of-concept, δηλαδή μια αρχική απόδειξη της δυνατότητας παρέμβασης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη κλινική δοκιμή. Στόχος της μελλοντικής μελέτης θα είναι να προσδιοριστούν περίοδοι της ζωής κατά τις οποίες η διατροφική παρέμβαση μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Τα συμπεράσματα είναι σαφή: ακόμη και μικρές, ρεαλιστικές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για το ήπαρ όσο και για τον εγκέφαλο. Για άτομα με πρώιμη MASLD, η αλλαγή διατροφής μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών γνωστικών προβλημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Metabolic Brain Disease.

Η συγκλονιστική σκηνή Κίτσου - Κοκκίδου στο Να με λες μαμά και η ανατροπή που ξάφνιασε το κοινό