ΥΓΕΙΑ

Πόσα γεύματα την ημέρα προστατεύουν από την απόφραξη των αρτηριών

Τα μικρά και συχνά γεύματα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από απόφραξη των αρτηριών, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Epidemiology. Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης και περιελάμβανε δείγμα σχεδόν 7.000 ενηλίκων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 14 έτη.

Πόσα γεύματα την ημέρα προστατεύουν από την απόφραξη των αρτηριών

Τα μεγάλα και αραιά γεύματα, γράφουν οι ερευνητές, υπερφορτώνουν το μεταβολικό σύστημα κι έτσι δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 και τη συσσώρευση περισσότερου λίπους στο σώμα, δύο παράγοντες-κλειδιά που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια. Αντιθέτως, τα μικρά γεύματα μεταβολίζονται ευκολότερα, χωρίς να καταπονούν τον οργανισμό.

bigstock Healthy looking cheerful woman 118963952

Συγκεκριμένα, έξι γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από απόφραξη των αρτηριών κατά 30% ή και περισσότερο, σε σύγκριση με τρία ή τέσσερα γεύματα και σνακ. Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος ακόμη κι όταν η συνολική πρόσληψη θερμίδων ξεπερνούσε τις προτεινόμενες 2.500 για τους άντρες και τις 2.000 για τις γυναίκες.

Βέβαια, οι ερευνητές συνιστούν τα έξι γεύματα την ημέρα μόνο εάν είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και όχι εάν περιλαμβάνουν ανθυγιεινές τροφές.

Διαβάστε επίσης:

100 θερμίδες σε εικόνες (gallery)

Ποια ώρα της ημέρας δεν «επιτρέπεται» να φάτε φρούτα

Οι πέντε πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων – Θερμίδες & διατροφική αξία