ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ο σημαντικός ρόλος της πρωτογενούς πρόληψης για την υγεία μας

Πρόληψη: όλοι την αποδέχονται – λίγοι την εφαρμόζουν σε πολλές καταστάσεις στη ζωή, σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην Υγεία, η σημασία της είναι αποφασιστική, ακόμη και η καλύτερη θεραπεία δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με την Πρόληψη.

Ο σημαντικός ρόλος της πρωτογενούς πρόληψης για την υγεία μας

Γιατί όμως η εφαρμογή της είναι τόσο δύσκολη;

Η απάντηση είναι απλή, όσο και αποκαλυπτική: διότι η πραγματική, πρωτογενής Πρόληψη προϋποθέτει αλλαγή στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ιπποκρατική αντίληψη «Κάλλιον το προλάμβανε ή το θεραπεύειν», έχει γίνει σήμερα κοινή συνείδηση. Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι μέχρι την διαμόρφωση της σημερινής αντίληψης για την προληπτική ιατρική που με απλά λόγια και ευρεία έννοια είναι κάθε παρέμβαση που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση εμφάνισης ή και ανάπτυξης νόσου, στην παράταση της ζωής και στην προαγωγή της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας του ατόμου, έχει διανυθεί μακρύς και δύσκολος δρόμος. Στον δρόμο αυτό υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί, κυριότεροι από τους οποίους είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων (εμβολιασμοί κ.λ.π) που οδήγησαν στην ουσιαστική εξάλειψη σοβαρών επιδημιών και η αντιμετώπιση – εξαφάνιση στερητικών νόσων.

Παρόλα αυτά σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ειδικού τύπου επιδημίες, όπως επίσης και με 'πολιτισμένες ασθένειες και παθήσεις', όπως αυτές του καρδιαγγειακού συστήματος, ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα επαγγελματικά νοσήματα, οι ψυχικές διαταραχές και κοντά σ' όλα αυτά, τα τροχαία ατυχήματα, η κάθε είδους βία και τα ναρκωτικά που αποτελούν την μεγάλη μάστιγα που υπονομεύει την νεολαία και επομένως το μέλλον.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για όλα αυτά ευθύνεται ο σύγχρονος άνθρωπος με την στρεβλή ανάπτυξη του πολιτισμού που επέβαλε ή που του επέβαλαν και την μανία τελικά αυτοκαταστροφής που τον διακατέχει. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά που αναφέρθηκαν είναι δυνατόν να προληφθούν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία και φιλοσοφία.

Πολλοί με ρωτούν, τι περιλαμβάνει ο έλεγχος που πραγματοποιώ ως Ειδικός Παθολόγος και ειδικός σε θέματα Πρόληψης και Αναγεννητικής Ιατρικής και πώς βοηθά στην πράξη;

Είναι ένα ερώτημα με το οποίο ασχολούνται πυρετωδώς στα ερευνητικά εργαστήρια όλου του κόσμου, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την άκρη στο νήμα της προληπτικής και αναγεννητικής ιατρικής. Πλέον είμαστε σε θέση να εξετάζουμε με επιτυχία στα ιατρεία μας με λεπτομέρεια και εξατομικευμένα με ειδικές εξετάσεις και να δίδουμε ειδικό πλάνο υγείας στους ενδιαφερόμενους.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι που επιταχύνουν την διαδικασία αυτή και να παρέμβουμε σε εξατομικευμένο επίπεδο με συνταγές ζωής.
Παράγοντες :

* Οξειδωτικό στρες: Οι ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια, εμπλέκονται σε όλες τις ασθένειες που αποκτάμε μεγαλώνοντας.
* Χρόνια φλεγμονή: Όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας, από την αρθρίτιδα έως το έμφραγμα, ανακαλύπτουμε ότι σχετίζονται με μια φλεγμονή που χειροτερεύει καθώς περνούν τα χρόνια.
* Γλυκοζυλίωση: Μεγάλο ποσοστό της γήρανσης οφείλεται στη ζάχαρη στο αίμα, η οποία προσκολλάται στις πρωτεΐνες σχηματίζοντας τα επιβλαβή AGES.
* Ορμονικές ανισορροπίες: Καθώς μεγαλώνουμε, οι ορμόνες μας, που ρυθμίζουν τα πάντα στο σώμα, απορρυθμίζονται, προκαλώντας ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως κατάθλιψη, οστεοπόρωση, μείωση λίμπιντο.
* Μεταλλάξεις στο DNA: Με τα χρόνια, τα συστήματα «επιδιόρθωσης» του DNA χαλάνε και οδηγούμαστε σε ασθένειες.
* Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Το οπλοστάσιο του οργανισμού μας ενάντια στους ιούς, τα βακτήρια και όλους τους εξωγενείς εχθρούς ατονεί.

Ανεξάρτητα του ρυθμού γήρανσης τα γεγονότα είναι:

• Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται και υπάρχει σταδιακή μείωση στις γνωστικές λειτουργίες εστίασης και μνήμης που δεν γίνεται αντιληπτή αρχικά.
• Η όραση επιδεινώνεται με εμφάνιση πρεσβυωπίας, καταρράκτη, δυσκολία προσαρμογής στο σκοτάδι εκφύλιση Ωχρας.
• Το δέρμα χάνει ελαστικότητα και το κολλαγόνο αρχίζει να διασπάται και λεπταίνει, επουλώνεται με αργότερο ρυθμό και έχουμε εκχυμώσεις πιο εύκολα. Οι τρίχες λεπταίνουν, το λίπος αυξάνει, ενώ η μυϊκή και οστική μάζα ελαττώνεται με αποτέλεσμα ελάττωση της ισχύος, οστεοπόρωση και κόπωση.
• Τα νεφρά ελαττώνονται σε μέγεθος και λειτουργία και η ουροδόχος κύστη χάνει την ελαστικότητα της με αποτέλεσμα ακράτεια.
• Η καρδιά η οποία έχει συσπασθεί ήδη εκατομμύρια φορές όταν φθάσουμε στα πενήντα οι πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου και καρδιακής κάμψης αυξάνονται.
• Οι πνεύμονες χάνουν ελαστικότητα και η αναπνευστική ικανότητα ελαττώνεται 20%.
• Το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη και ο διαβήτης είναι πιο συχνός.

Μπαίνοντας στο νέο αυτό έτος του 2015 εμείς οι επιστήμονες που ασχολούμαστε με την προληπτική ιατρική για φέτος γίναμε πιο πλούσιοι από γνώση και είναι σημαντικό να αναφέρω ότι πλέον οι παράγοντες αυτοί μετριόνται σε εξειδικευμένα κέντρα πρόληψης θα τολμούσα να πω ότι είναι η νέα μέθοδος εξωστρέφειας της προληπτική ιατρικής .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το σώμα μας είναι η πιο καλοσχεδιασμένη μηχανή για αυτό δεν περιμένουμε να μην έχει φθορά και αυτή την φθορά θα θέλαμε να προλάβουμε. Είναι καθαρά προσωπική υπόθεση!!!!

Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους Ειδικός Παθολόγος – Ιδρυτικός Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής, Επιστημονικός Διευθυντής του Πρότυπου Πολυατρείου Πρόληψης Ορθοβιοτική.

Διαβάστε ακόμη: