ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Βιταμίνη D: Που θα βρείτε την τροφή-σύμμαχο της αντιγήρανσης

H βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Βιταμίνη D: Που θα βρείτε την τροφή-σύμμαχο της αντιγήρανσης

Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων.

Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Επιπλέον η βιταμίνη D είναι απαραίτητη γιατί αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Το μεγαλύτερο μέρος βιταμίνης D που προσλαμβάνουμε από τα φαγητά που τρώμε, προέρχεται από τις λεγόμενες εμπλουτισμένες με αυτήν τροφές, όπως ο χυμός από πορτοκάλι, το γάλα και τα δημητριακά.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να φτάσουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα που συνιστάται για ενήλικες (600 IU's).

Προκειμένου να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D από τη διατροφή σας, προσπαθήστε από σήμερα κιόλας να προσθέσετε τις παρακάτω φυσικές πηγές στα γεύματά σας.

Σολομός
Μια κονσέρβα σολομού 85 περίπου γραμμαρίων περιέχει σχεδόν 650 IU's, ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεστε ημερησίως. Τα 85 γραμμάρια φρέσκου σολομού έχουν περίπου 450 IU's.

Τόνος σε κονσέρβα
Τα 85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα με νερό, περιέχουν 154 IU's, σχεδόν το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ο τόνος που συντηρείται σε λάδι περιέχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη D.

Σαρδέλες
Μόλις δύο σαρδέλες περιέχουν 46 IU's, περίπου το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Κρόκοι αυγών
Ένας μεγάλος κρόκος αυγού περιέχει 37 IU's βιταμίνης D. Τα αυγά αποτελούν επίσης σημαντική πηγή πρωτεΐνης.

Τυρί
Ένα κομμάτι ελβετικού τυριού περιέχει 6 IU's, είναι λιγότερο επεξεργασμένο και περιέχει λιγότερο νάτριο από ένα τυρί, όπως το αμερικανικό για παράδειγμα.

Συκώτι
Τα 85 γραμμάρια βοδινού συκωτιού περιέχουν 42 IU's βιταμίνης D, ενώ αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D: Ποιοι πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα και ποιοι όχι

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την καρδιοπάθεια