ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Εμμηνόπαυση: Πόσο επιταχύνει τη γήρανση των γυναικών

Η εμμηνόπαυση αποτελεί την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως και της αναπαραγωγικής φάσης στη ζωή μιας γυναίκας.

Εμμηνόπαυση: Πόσο επιταχύνει τη γήρανση των γυναικών

Φυσιολογικά η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη. Τα κύρια εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη οιστρογόνων, είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι αϋπνίες.

Η παρουσία εξάψεων συσχετίζεται και με αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς γυναίκες με εξάψεις παρουσιάζουν σημαντική δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, ενώ γυναίκες χωρίς εξάψεις έχουν φυσιολογική αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες η εμμηνόπαυση επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης στις γυναίκες.

bigstock Menopause 65055796

«Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν η εμμηνόπαυση προκαλεί γήρανση ή η γήρανση προκαλεί την εμμηνόπαυση. Είναι το ίδιο ερώτημα με το “η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα”» σχολιάζει ο Στηβ Χορβαθ, καθηγητής Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή «David Geffen» στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Και συμπληρώνει ότι η μελέτη που διενέργησε είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η εμμηνόπαυση επιταχύνει τη γήρανση.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η εμμηνόπαυση επιταχύνει την κυτταρική γήρανση κατά 6%, κατά μέσο όρο. «Αν και αυτό το ποσοστό δείχνει μικρό, επιδρά εν τέλει στην συνολική επιβίωση της γυναίκας» εξηγεί ο ερευνητής.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που μπαίνει πρόωρα στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 42 ετών, βιολογικά θα είναι κατά 12 μήνες γηραιότερη στα 50, συγκριτικά με μια συνομήλικη της που μπήκε στην εμμηνόπαυση στο 50ο έτος ζωής.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότερες από 5.000 γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Καφές: Πώς επηρεάζει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Πόσο πρέπει να γυμνάζονται οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Γιατί οι ημικρανίες επιδεινώνονται στην εμμηνόπαυση