ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η διατροφή που εξασφαλίζει υγιή γηρατειά

Αν θέλετε να έχετε καλά γεράματα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε εγκαίρως γι’ αυτό, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη διατροφή σας.

Η διατροφή που εξασφαλίζει υγιή γηρατειά

Όπως έδειξε βρετανική μελέτη, οι άνθρωποι που τρέφονται υγιεινά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή γηρατειά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφικής Επιδημιολογίας Σιαν Ρόμπινσον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.000 άνδρες και γυναίκες στην Αγγλία που είχαν γεννηθεί το 1946.

oldpeople healthy food

Όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τρία τεστ σωματικής λειτουργικότητας στην ηλικία των 60 ετών, συγκριτικά με συνομηλίκους τους με λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην ενήλικη ζωή τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δύο τεστ που αφορούσαν την έγερση από καθήμενη στάση και την ισορροπία σε όρθια στάση.

«Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι καλές διατροφικές επιλογές κατά την ενήλικη ζωή, μειώνοντας επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξάνοντας την κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην δύναμη και τη σωματική επίδοση μετέπειτα στην τρίτη ηλικία, διασφαλίζοντας έτσι την υγιή γήρανση», εξηγεί ο Δρ Ρόμπινσον.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology: Series A.

Διαβάστε επίσης:

Καθιστική ζωή + αποχή από τη γυμναστική επιταχύνουν τη γήρανση

Το τυρί - υπερτροφή που συμβάλλει στη μακροζωία

Γήρανση & απώλεια μυϊκής μάζας: 6 λεπτά την ημέρα αρκούν!