ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς θα αυξήσετε κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής αλλάζοντας τη διατροφή σας

Σινάνη Αικατερίνη

Η διατροφή που επιλέγουμε επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας.

Πώς θα αυξήσετε κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής αλλάζοντας τη διατροφή σας

Νέα μελέτη που ανέλυσε τη διατροφή σχεδόν μισού εκατομμυρίου Βρετανών, έδειξε ότι όσοι τρώνε πιο υγιεινά και διατηρούν αυτή τη συνήθεια, μπορούν να προσθέσουν έως και 10 χρόνια στη ζωή τους.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την υγεία των εθελοντών από τη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες, πώς αυτές άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου και τι αντίκτυπο είχαν στην υγεία τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή, αλλά μετά τα 40 άρχισαν να τρώνε υγιεινά κέρδισαν 8,9 (άνδρες) και 8,6 χρόνια (γυναίκες) ζωής.

Οι εθελοντές δεν κατάργησαν εντελώς τις ανθυγιεινές τροφές, αλλά τις κατανάλωναν σπάνια.

Οι άνδρες που έκοψαν εντελώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα κρέατα, κέρδισαν 10,8 χρόνια ζωής και οι γυναίκες 10,4 χρόνια ζωής. Αυτοί οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν τα παχυντικά φαγητά και σνακ με δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Τα οφέλη για τους εθελοντές που άλλαξαν τη διατροφή τους γύρω στην ηλικία των 70 ετών, ήταν μικρότερα, παρέμεναν όμως σημαντικά.

Συγκεκριμένα οι άνδρες που απείχαν από τις ανθυγιεινές τροφές, αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 5,4 χρόνια και οι γυναίκες κατά πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές εξηγούν πως για τον μέσο ενήλικα που καταναλώνει μία μέσης ποιότητας διατροφή (ούτε απολύτως υγιεινής, ούτε πολύ ανθυγιεινή), το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 44,7 χρόνια για τις γυναίκες και 41,5 χρόνια για τους άνδρες όταν έχουν ηλικία 40 ετών και 17,6 χρόνια για τις γυναίκες και 15,5 χρόνια για τους άνδρες στην ηλικία των 70 ετών.

Τα όρια αυξάνονται αισθητά όταν υιοθετούν υγιεινή διατροφή, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Η μελέτη μας έδειξε πως όσο μεγαλύτερη είναι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για το προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Lars Fadnes, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία. «Όπως ήταν αναμενόμενο, τα οφέλη είναι χαμηλότερα όταν η αλλαγή γίνεται σε μεγάλη ηλικία. Και πάλι όμως είναι σημαντικά».

Επομένως, «δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειές μας και να προστατεύσουμε την υγεία μας», κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Food.