ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Κόκκινες ελιές στο δέρμα. Πρέπει να ανησυχήσω;

Είμαι 42 χρονών και εδώ και κάποιους μήνες παρατηρώ ότι εμφανίζονται κόκκινες ελιές σε διάφορα σημεία του σώματός μου. Πρέπει να ανησυχώ;

Οι μικρές κόκκινες ελιές εμφανίζονται συνήθως μετά τα 25-30 και είναι γνωστές ως κερασόχροα αιμαγγειώματα ή στίγματα του Morgan, από το όνομα του Άγγλου χειρουργού που τις πρωτοπεριέγραψε τον 19ο αιώνα.

Είναι δε τόσο συνηθισμένες που μετά τα 75, σχεδόν το 80% του πληθυσμού έχει ορισμένες στο δέρμα.

Παρά την ανησυχία πολλών ασθενών για τον πολλαπλασιασμό τους, πρόκειται για απολύτως ασφαλείς εκδηλώσεις που σχετίζονται κυρίως με την ηλικία.

Σε ιστολογικό επίπεδο αντιστοιχούν σε απόλυτα καλοήθεις υπερπλασίες των επιφανειακών τριχοειδών αγγείων του δέρματος. Ο μηχανισμός που γεννά τις κόκκινες ελιές είναι ακόμα άγνωστος, αλλά φαίνεται ότι συχνά υπάρχει μια κληρονομική-οικογενής προδιάθεση.

Τα κερασόχροα αιμαγγειώματα μερικές φορές σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ η μόνη και σπάνια περίπτωση που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν είναι όταν εμφανιστούν πάρα πολλά μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα, οπότε ίσως να σχετίζονται με κάποια εσωτερική νεοπλασία του οργανισμού και ειδικότερα με όγκους που εκκρίνουν προλακτίνη ή άλλες ορμόνες, οπότε θα πρέπει να γίνεται ο σχετικός έλεγχος.

Η αντιμετώπισή τους είναι απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία και εφαρμογή ηλεκτροκαυτηρίασης ή laser, με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και χωρίς να μένουν ουλές ή υπερμελαγχρώσεις.