ΥΓΕΙΑ

Βλέπετε πολλή τηλεόραση; Πόσο κινδυνεύετε από καρκίνο στο έντερο

Οι άνδρες που παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Βλέπετε πολλή τηλεόραση; Πόσο κινδυνεύετε από καρκίνο στο έντερο

Οι ειδικοί παρακολούθησαν 500.000 Βρετανούς επί έξι χρόνια και ανακάλυψαν ισχυρή σύνδεση μεταξύ καθιστικής συμπεριφοράς και κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε τους άνδρες και ειδικά όσους παρακολουθούσαν πολλή τηλεόραση.

tv junk food

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Imperial College του Λονδίνου και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κάθονταν μπροστά από την τηλεόραση για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο έντερο.

Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος από τον χρόνο παραμονής μπροστά από την τηλεόραση ήταν μόλις 11% - ποσοστό που οι επιστήμονες δεν θεωρούν στατιστικά σημαντικό μετά την ανάλυση και άλλων στοιχείων.

Παραδόξως, δεν βρέθηκε καμία σύνδεση μεταξύ του χρόνου που περνά κάποιος στον υπολογιστή και του καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να πίνουν και να τρώνε πρόχειρο φαγητό ενώ παρακολουθούν τηλεόραση, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρα Neil Murphy, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να σχετίζεται με άλλες συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και σνακ, παράγοντες που είναι γνωστό ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται επίσης με την αύξηση του σωματικού βάρους και περισσότερο σωματικό λίπος. Η περίσσεια σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα που επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης των κυττάρων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καθηγήτρια Linda Bauld, ειδική στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου δήλωσε, ότι η μελέτη θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα, όπως γιατί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε διαφημίσεις junk food αυξάνει την πιθανότητα οι άνθρωποι να τρώνε περισσότερο, γεγονός που αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο έντερο: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 33% - Τι να τρώτε & τι να αποφεύγετε

Καρκίνος εντέρου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τροφή που σκοτώνει το 75% των όγκων!

Καρκίνος του εντέρου: 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε