ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μυστικά για να μην τρώτε όταν είστε στενοχωρημένοι

Έπειτα από μιαάσχημη μέρα, αναζητούμε συνήθως παρηγοριά σε ένα μπολ παγωτό ή μια τούρτα. Μιλάμε για τη συναισθηματική υπερφαγία.

4 μυστικά για να μην τρώτε όταν είστε στενοχωρημένοι

Έπειτα από μιαάσχημη μέρα, αναζητούμε συνήθως παρηγοριά σε ένα μπολ παγωτό ή μια τούρτα. Μιλάμε για τη συναισθηματική υπερφαγία.

Γερμανοί ερευνητέςαπό το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ δηλώνουν ότι το ρίχνουμε στα παχυντικάφαγητά όταν έχουμε κακή διάθεση, καθώς τότε έχουμε μειωμένη αίσθηση τωνλιπαρών.

Στο πλαίσιο μελέτης,οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να δοκιμάσουν ροφήματα μεδιαφορετική περιεκτικότητα λιπαρών. Πριν δοκιμάσουν τα δείγματα, οι εθελοντέςέπρεπε να δουν τρία βίντεο. Το πρώτο έδειχνε μια ευχάριστη σκηνή, το δεύτερομια δυσάρεστη και το τρίτο μια ουδέτερη. Το τελευταίο βίντεο δεν επηρέασεκαθόλου τους γευστικούς κάλυκες (τα αισθητήρια όργανα της γεύσης), όμως τα άλλαδύο οδήγησαν τους συμμετέχοντες να μην μπορούν να εντοπίσουν τις διαφορέςανάμεσα στα ροφήματα.

Το συμπέρασμα τηςμελέτης ήταν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν την αισθητηριακή αντίληψη πουέχουμε για το φαγητό. Όταν τρώμε αποκλειστικά λόγω κακής διάθεσης, επηρεάζουμετόσο την υγεία όσο και το σώμα μας.

Ακολουθήστε τις παρακάτωστρατηγικές ώστε να αποφύγετε να το ρίξετε στο φαγητό την επόμενη φορά που θανιώσετε πεσμένοι.

1. Ξεσπάστε

Ένας ψυχολόγοςσυμβούλευσε κάποτε την ασθενή του να αγοράσει μερικά φτηνά πιάτα, να γυρίσειστο σπίτι της και να αρχίσει να τα σπάει στην αυλή του σπιτιού της. Η ασθενήςδήλωσε πως το αίσθημα απελευθέρωσης ήταν κάτι μοναδικό. Εάν αισθανόμαστε θυμό,λύπη ή άγχος, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το βγάλουμε από μέσα μαςόσο πιο νωρίς γίνεται. Αντί να κάνουμε επιδρομή στο ντουλάπι με τα μπισκότα,καλύτερα να ξεσπάσουμε στη μπανιέρα μας, τρίβοντάς τη μέχρι να γίνει καθρέφτης!Μια ταινία μπορεί επίσης να μας κάνει να κλάψουμε και το τρέξιμο θα διώξει μακριάτη συσσωρευμένη ένταση. Ο Φρόυντ είχε πει κάποτε πως «τα συναισθήματα που δενεκφράζουμε δεν πεθαίνουν ποτέ – θάβονται ζωντανά και έρχονται στην επιφάνεια μετον πιο άσχημο τρόπο».

2. Απομακρυνθείτε

Πολλοί επιλέγουν νακρατήσουν μακριά από την κουζίνα τους «επίφοβα» φαγητά που μπορεί να τους βάλουνσε πειρασμό. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό για όσους δε ζουν μόνοι, οπότε μιακαλή λύση είναι να κάνουμε την πρόσβαση σε αυτά πιο δύσκολη. Έρευνες έχουναποδείξει ότι όσο πιο εύκολο είναι να φτάσουμε στο φαγητό, τόσο πιο εύκολα θαυποκύψουμε. Βάλτε τις «τροφές υψηλού κινδύνου» στα πιο ψηλά ράφια της κουζίνας,μέσα σε σφραγισμένες συσκευασίες. Κάποια στιγμή θα ξεχάσετε την ύπαρξή τους.

3. Αποφύγετε την κάτω βόλτα

Όταν έχουμε πλέονυποκύψει σε μια ατασθαλία, οι αντιστάσεις μας μειώνονται ακόμη περισσότερο. «Δεβαριέσαι, τώρα έγινε το κακό» θα σκεφτούμε, συνεχίζοντας να τρώμε αμέριμνα. Τα κιλάείναι σαν το λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας. Εάν έχουμε ξεφύγει καιπροσπαθούμε να επανέλθουμε, προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία για να καλύψουμετο κενό και δεν υποκύπτουμε σε ένα καταναλωτικό όργιο που θα διογκώσει τοπρόβλημα ακόμη περισσότερο. Εάν ο πειρασμός είναι μεγάλος, θα πρέπει να πάρουμετη μέγιστη ικανοποίηση από μια μικρή σοκολατο-αμαρτία αντί να βάλουμε κάτω όλοτο κουτί.

4. Οργανώστε το χρόνο σας

Είναι πιο δύσκολονα αποφύγουμε τις υπερβολές όταν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο. Θα πρέπει λοιπόννα προγραμματίζουμε τη μέρα μας και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Μπορούμενα βρούμε πολλά ενδιαφέροντα χόμπι είτε στο σπίτι, είτε εκτός, είτε μόνοι, είτεμε φίλους. Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά τόσο στη διάθεση όσο και στα κιλάμας.