ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα αναψυκτικά διαίτης δε βοηθούν στην απώλεια βάρους

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης δεν αποτελούν «σύμμαχο» στην δίαιτα.

Τα αναψυκτικά διαίτης δε βοηθούν στην απώλεια βάρους

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης δεν αποτελούν «σύμμαχο» στην δίαιτα.

Ερευνητές από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης καταλήγουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες καθημερινά, σε σύγκριση με τα άτομα που επιλέγουν το κανονικό αναψυκτικό με περισσότερη ζάχαρη.

«Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που επιλέγουν τα αναψυκτικά διαίτης φαίνεται πως καταναλώνουν ίσο αριθμό θερμίδων σε σύγκριση με άτομα που επιλέγουν τα αναψυκτικά με ζάχαρη», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η επικεφαλής της μελέτης Σάρα Μπλέιχ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγεία και τη Διατροφή, η οποία περιελάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μελέτησαν την κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων διαίτης, τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και το Δείκτη Μάζας Σώματος.

Παρά τις μειωμένες θερμίδες από τα ροφήματα διαίτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που τα επιλέγουν καταλήγουν να παίρνουν περισσότερες θερμίδες από τις τροφές.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν και άλλους διατροφικούς παράγοντες, ιδιαίτερα τα γλυκά, ώστε να υιοθετήσουν και άλλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους», δήλωσε η Μπλέιχ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health.