ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να φάτε αυγά χωρίς να αυξήσετε την χοληστερίνη σας

Αν είστε λάτρεις του αυγού, τότε είστε και εσείς από εκείνους που μετράνε καθημερινά το πόσα αυγά καταναλώνουν, προκειμένου να μην το παρακάνουν και εκτοξεύσουν την χοληστερίνη στο αίμα τους
Πώς να φάτε αυγά χωρίς να αυξήσετε την χοληστερίνη σας

Αν είστε λάτρεις του αυγού, τότε είστε και εσείς από εκείνους που μετράνε καθημερινά το πόσα αυγά καταναλώνουν, προκειμένου να μην το παρακάνουν και εκτοξεύσουν την χοληστερίνη στο αίμα τους.

Παρά το γεγονός ότι οι φόβοι για το σημαντικό ποσό της χοληστερόλης που βρίσκεται στα αυγά και του κινδύνου καρδιακής νόσου που αυτό προκαλεί έχουν από καιρό διαψευσθεί, ένα σάντουιτς με τηγανητό αυγό, μπέικον και τυρί εξακολουθεί να μην είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να φάτε αυγό.

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 72 θερμίδες, 4,8 γραμμάρια λίπους, 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, και 186 mg χοληστερόλης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του.

Υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι ώστε να καταναλώνετε περισσότερα αυγά την εβδομάδα χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της χοληστερίνης.

Ο τρόπος μαγειρέματος κάνει τις περισσότερες φορές όλη τη διαφορά. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές και... καλή σας όρεξη!

Βράστε καλά το αυγό

Μπορεί το να βράσει κανείς ένα αυγό να ακούγεται το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, αλλά πολλές φορές γίνονται λάθη στην παρασκευή του. Αν το παραβράσετε, θα παρατηρήσετε ένα πράσινο δακτύλιο γύρω από τον κρόκο που μπορεί να αφήσει μία γεύση θείου στο στόμα σας. Φροντίστε τα αυγά να είναι πάντα φρέσκα και να μην τα έχετε στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα. Το πλεονέκτημα με το βραστό αυγό είναι ότι μπορείτε, εφόσον το επιθυμείτε, να μην φάτε ολόκληρο τον κρόκο που έχει την περισσότερη χοληστερίνη. Ο κρόκος σκληραίνει και μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε όσο θέλετε.

Ομελέτα πλήρης

Για δύο έως τέσσερις μερίδες, χρησιμοποιήστε τέσσερα ολόκληρα αυγά, ένα τέταρτο φλιτζάνι γάλα, αλάτι, πιπέρι, και δύο κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη. Αποφύγετε το βούτυρο για χάρη της υγιεινής διατροφής. Για ένα πλήρες γεύμα σερβίρετε μαζί με φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης και άπαχο ζαμπόν.

Ομελέτα με ασπράδια αυγών

Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής για να αποφύγετε εντελώς τους κρόκους. Αυτού του τύπου οι ομελέτες είναι απλές και μπορούν να συνοδευτούν με πολλά συστατικά όπως σπανάκι, ζαμπόν, ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές. Αφότου ξεχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι συνεχίστε κανονικά το μαγείρεμα της ομελέτας.

Προσοχή: Κατά τη διάρκεια κάθε μεθόδου παρασκευής αυγού, βεβαιωθείτε ότι τα δύο ασπράδια και ο κρόκος είναι πολύ καλά ψημένα για να προστατευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Διαβάστε επίσης:

Φάτε αυγά και σπανάκι για αυξημένη ενέργεια και καλύτερα αντανακλαστικά

Αυγά: Πόσα πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Πέντε τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από το αυγό

Οι σούπερ βιταμίνες του αυγού ιδανικές για παιδιά κάθε ηλικίας